Han är dagens Bedrup

av mästaren - bernt ljung

I november 1963 sändes det första avsnittet i programserien ”Träna med TV”. Det var den statliga televisionens satsning på att få medelsnittssvensken att börja röra på sig. Den träningshysteri vi ser idag har förmodligen någonstans sitt ursprung i denna programidé. Om han var upphovsman eller ej, det vet jag inte, men Bengt Bedrup blev galjonsfiguren för denna kampanj som slog ett nationellt slag för folkhälsan.
 

Etiketter: mästaren

Kanske inte direkt en travesti på Bedrups program men något liknande var Åke Strömmers hälsoinriktade bantningspropaganda med den underbara sloganen ”Från Rundis till Sundis” daterat 1975. Nåväl, i vilken omfattning Bedrup lyckades med att få svenskarna att börja träna vet jag inte, men initiativet var godhjärtat. En annan person, som utan att veta om det, både förbättrar och säkert även förlänger livet på många medelålders, i synnerhet män, är Roberto Vacchi. Han och Anders Adamssons fantastiska insatser som kommentatorer vid cykeltävlingar, där Tour de France är själva marsipanrosen, har nu fått många att börja landsvägscykla, vilket bidragit till en sundare livsstil för många svenskar. Inget ont om Putte Kock och hans samtida kolleger, men man blev sällan sugen att sticka ut och spontanspela efter att ha hört dem kommentera en landskamp. Däremot sticker i alla fall gärna jag ut och cyklar efter att i tre timmar tittat på cykel, men framförallt ha lyssnat på herrar Vacchi och Adamsson. Noterade att Vacchi nyligen välförtjänt prisats som årets Sport-tv-profil på Kristallen galan. Givetvis så ska Vacchi även ha någon form av medicinpris för de förebyggande insatser han gör på hälsoområdet…

När jag ser den hysteri där spelare in i det sista inför månadsskiftet köps och säljs och flyttas runt likt reservdelar till ett maskineri, så kommer jag att tänka på det inofficiella mästerskapet som uppstod och som handlade om att bli den som sist lämnade in sin deklaration före tolvslaget. Tankarna går också till en annan hysteri, det vill säga den bostadsbubbla som pyr under ytan i Sverige. Enda skillnaden att där saknas bostäder, fotbollsspelare däremot, där finns det tretton på dussinet. Men en annan liknelse är tyvärr likheten med Fifa 15. Spelkonstruktörerna har över tid utvecklat en fantastisk grafik som ibland, i alla fall för ett otränat öga, gör det svårt att se skillnad på spel eller verklighetens fotboll. På ett annat område finns det nu däremot ingen skillnad, och det är det som handlar om att köpa och sälja spelare. Här har verkligheten anpassats till spelets verklighet.

Noterar människors tävlan att i olika forum glorifiera Malmös insats i CL kvalet och jag tänker, har alla tappat bort historien? En fd allsvensk som skriver i aftonbladet tycker att om Malmö tar poäng i CL, så är det ”århundradets jävla bragd i svensk fotboll”. Det är enligt samme fd en större bragd än lagets finalplats -79 och större än Blåvitts segrar -82 och -87. Alla har rätt till sin åsikt, men jag tycker denna jämförelse, som är ett exempel på när perspektiven förlorar fotfästet, inte bara är en förminskning av, utan också en skymf mot gårdagens hjältar…

Frågan var väl inte världens mest intressanta men det var bra och lite modigt gjort av Lundh att ställa den. Att tidningarna sen kallar Zlatans svar för ett vredesutbrott är skrattretande men den omskrivningen är väl typiskt för klickjournalistiken. Hursomhelst, att Zlatan är en person med stort hjärta är omvittnat men när han på presskonferensen sitter på en stol märkt ”landslagkapten” och uppträder ohyfsat och oförskämt och dessutom med en släng av despotism reagerar de flesta. Däremot kommer ingen reaktion eller ställningstagande från chefer eller medarbetare i hans sfär. Visst, gänget är samlat för att spela fotboll och att röra till i relationerna, och framförallt att komma på kant med idolen är inget bra, men det skulle vara befriande att få höra något annat än dessa krystade och ryggradslösa floskler till svar. Ska Sverige vinna borta mot Ryssland måste merparten av spelarna spela på toppen av sin förmåga och resten överträffa sig själva, det gjorde inte svenskarna. Eller också ha en taktik som manövrerar ut sin motståndare, det hade inte Sverige.

/Mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln