CL-lottningen – ett enda stort jippo

Av journalisten - adam nilsson

Igår satte jag mig bänkad framför datorn för att se Champions League-lottningen. Det är en av få gånger på året jag sätter mig ned och följer ett event slaviskt. Det har blivit någon av en tradition för mig att sitta i min ensamhet, med en nybryggd kopp kaffe, förberedd med papper och penna för skriva 
ned grupperna och fundera lite över utgången.

 

Etiketter: journalisten

Min vana trogen gjorde jag samma sak även detta år. När klockan började närma sig rätt tidpunkt och UEFA skickat ut massvis med mail (jag tror jag fick fyra) om att de snart skulle livesända lottningen var det så dags för att slå sig ned på min mjuka datorstol, med en rykande kopp kaffe i handen för att se 
på det ”drama” som skulle utspela sig.

Redan vid första anblicken anade jag att det skulle dyka upp flera irritationsmoment för mig. Kalla mig gammalmodig men när det handlar om en lottning vill jag att det ska vara snabbt och effektivt. För att citera min egen farsa så vill jag ”skita i krusidullerna” och gå på poängen. Det är ointressant att veta vilka som har anlänt, hur de såg ut och det dessutom slowmotion. Jaha, Cristiano Ronaldo kom i ett par Ray Bans den här gången också.

När väl vi sluppit undan den introduktionen möts vi av värdarna. Först och främst lägger man märke till Peter Schmeichel. Den danske målvakten är ett rimligt val på många sätt och vis. Han har spelat fotboll på absolut högsta nivå, representerat Manchester United under många av deras storhetsår och är ett välkänt ansikte runt om i Europa.

Det krävdes dock en sökning på Google för att lista ut vem den kvinnliga värden var. För UEFA valde inte att välja någon före detta fotbollsspelerska där. Istället valde man modellen och Miss Schweiz år 2006, Melanie Winiger. Av vad jag kunde hitta fanns det ingen naturlig koppling för henne till fotbollsvärlden, mer än att hon varit värd för detta evenemang ett par gånger tidigare. Ärligt talat, varför inte bara kasta in Birgit Prinz eller någon annan före detta kvinnlig fotbollsspelare? Det känns så tafatt av UEFA att slänga in en modell, så gammalmodigt på något sätt.

I vilket fall var det inte att Schmeichel och Winiger ledde galan som var problemet. Det största bekymret var att de inte kunde hålla tyst när väl grupperna skulle lottas. De var som elever som sitter längst bak i ett klassrum och bara inte kan knipa. Istället hörde man gång på gång hur de var lyckliga 
eller missnöjda över att deras lag fick rätt (det vill säga lätt) eller fel (det vill säga svårt) motstånd. Oseriöst å det grövsta och det förvånar mig med tanken på att produktion i sin helhet håller yttersta världsklass.

Och sedan kommer vi till Giovanni Infantino, mannen som har blivit UEFA:s stora ansikte utåt och nu inte vet var gränserna går. Jag har alltid gillat Infantino. Han verkar vara en härlig person, språkligt begåvad och med rätt takt och ton. Men Infantino tar sig själv på sådant stort allvar att han numera bara är en börda. Hans roll är inte att vara huvudperson, utan det är fortfarande lottningen.

UEFA har gjort Champions League-lottningen till ett stort jippo, ett jippo som trots en produktion i världsklass faller pladask. Möjligheterna att prata fotboll med några av de största finns, men slängs iväg av någon outgrundlig anledning. Jag menar, de som kollar på denna händelse är fotbollsentusiaster som med glädje skulle höra både en och tre anekdoter från spelare som Paolo Maldini och Javier Zanetti. Jag kan omöjligt tro att någon som av en händelse skulle slå på detta om man inte var intresserad av fotboll.

Nej, lottningen är inte vad den en gång var och jag önskar att UEFA skulle sätta sig in i det och göra lottningen till huvudperson och inte allt runtomkring. UEFA är precis som alla andra tvungna att göra pengar men det betyder inte att måste man skapa Paradise Hotel-tv. Åtminstone i detta sammanhang.

***

I allt det negativa ska vi dock glädja oss över Zlatans återkomst till Malmö. Helt fantastiskt att det blev en sådan lottning. Det kommer att bli en underbar match i Malmö och en riktig folkfest. Härligt!

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln