Fotbollen i tv är ingen självklarhet

av journalisten - Adam Nilsson

I helgen drar både italienska Serie A och spanska La Liga igång. Men för oss svenska tittare finns det ingen tv-kanal som har köpt rättigheterna till ligorna och därför kommer vi inte att kunna att följa ligorna – en utveckling vi kan komma att få vänja oss vid.

 

Etiketter: journalisten

För fotbollssupportern låter det otroligt att en av de större fotbollsligorna inte finns tillgänglig att se på någon svensk tv-kanal. Det är numera en självklarhet att vi ska ha tillgång till engelsk, spansk, italiensk, tysk och fransk toppfotboll på svensk tv. Under flera år har utvecklingen gått åt det hållet att tv-bolagen köpt upp fler ligor, men kanske är vi på väg att se en helt annan utveckling.

För inför helgens premiärer i Spanien och Italien finns det fortfarande inga svenska tv-bolag som har köpt rättigheterna. Båda rättigheterna ägdes av TV4-gruppen fram till sommaren och ännu har varken den gamle ägaren TV4 eller någon av de andra stora tv-koncernerna valt att köpa dem.

I mångas ögon kan det verka konstigt. Varför skulle man inte vilja köpa ligor som innehåller så många bra fotbollslag, så många bra fotbollsmatcher och som redan är etablerade i Sverige? Det kan tyckas en självklarhet för följarna men för tv-bolagen handlar det om pengar och paketering.

Det kan komma som en chock men faktum är att varken La Liga eller Serie A har rosat marknaden. Rättigheterna har kostat mer än vad de har smakat och endast i enstaka matcher har tittarsifforna varit så pass bra att tv-bolagen har varit nöjda. Det är en av de största och enkla anledningarna till varför rättigheterna fortfarande är ”up for grabs”.

När toppmötet mellan Juventus och Roma spelades i våras var det ett avgörande möte för ligatoppen i Italien. Den italienska supporterkärnan i Sverige är stark och högljudd, men tyvärr inte så stor som många tror. Det var också därför den andra halvleken i denna match hade noll tittare enligt mätinstrumenten. Noll! Nada! Nichts!

Det är en katastrofal siffra för en toppmatch, men den säger inte hela sanningen. Mätinstrumentet som används är inte helt säkert. Den utgår från vad som visas på ett hundratal boxar i Sverige och gör sedan en uträkning. Ja, enkelt sagt betyder det att visas inte matchen på någon av dessa hundratal boxar (som kan tillhöra allt från Agda 73 till Pontus 21) så kommer utslaget bli noll.

Mätinstrumentet tar inte hänsyn till något annat. Även om trycket på Twitter visar att det finns massvis tittare så hjälper det ingen vart. Och i slutändan är det dessa mätningar som tv-bolagen utgår ifrån. Det är utifrån dessa siffror som tv-bolagen säljer reklam. Det är missvisande, men det är tv-bolagens sätt att arbeta på och därför blir det ibland väldigt konstigt.

Vad som många också just nu väntar på är Premier League-rättigheterna som går ut efter den nuvarande säsongen. Enkelt sagt är Premier League den liga som lockar överlägset flest tittare och därför är den också intressantast ur tv-bolagens synpunkt att värva. Därför kommer många att kraftsamla med pengar inför den och ligga lågt kring andra rättigheter.

Det finns egentligen bara tre tänkbara alternativ i Sverige som kan tänkas köpa La Liga och Serie A. Först och främst har TV4-gruppen som släppte båda rättigheterna och som la ner deras Fotbollskanalen Europa-satsning. Det betyder inte att de kommer att köpa någon rättighet, men att tro att de köper både Serie A och La Liga igen verkar otroligt.

Vidare finns Viasat som just nu har Premier League och Champions League. Det är inte omöjligt att Viasat skulle kunna tänka sig att få in en till rättighet till. Samtidigt är de medvetna om att Premier League är viktigare och får människor att köpa deras tjänster, därför är de inte heller i något större behov av någon annan liga just nu. Istället kan de vilja spara pengarna till att försvara Premier League-rättigheterna.

Sedan finns Discovery som inför säsongen har köpt rättigheterna till Europa League och som stärkt sin portfölj med flertalet OS. Discovery är nya på marknaden men vill spänna musklerna och visa att de finns. Det är ingen omöjlighet att Discovery skulle tänka sig att få in ytterligare en fotbollsliga, utöver Bundesliga, samtidigt har de även ett intresse av Premier League för kommande säsong.

I slutändan är det svårt att se var rättigheterna hamnar just nu. Inget av tv-bolagen vill spela ut sina kort. Alla vill dessutom ha Premier League. Ju längre tid det tar desto mer sjunker dessutom priserna på rättigheterna vilket talar till en större möjlighet för tv-bolagen att vilja köpa dem.

Vi kommer nog att få vänja oss vid fotbollsligorna inte alltid kommer att finnas tillgängliga på svensk tv som de har gjort under de senaste säsongerna. TV-landskapet är i förändring vilket betyder nya strategier och mål. Och för tv-bolagen är pengar viktigare än någonsin med den digitala förändring som sker. Och även om det kan tyckas självklart för oss att Real Madrids, Barcelonas och Juventus ligamatcher ska finnas att se på svensk tv tycker inte tv-bolagen det – mycket på grund av brist på tittare.

Vi har ett intressant rättighets-år framför oss där många hoppas kunna knipa guldklimpen Premier League. Det går ut över andra rättigheter. Men i slutändan kommer det nog att lösa sig, även om det visat sig att toppfotboll i svensk tv inte är någon självklarhet, just för den här helgen får man hitta andra kreativa lösningar på sina problem.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln