Väntan är över - Bundesliga drar igång

Av journalisten - adam Nilsson

Under mina år som journalist har jag skrivit om all möjlig typ av fotboll. Min nisch har dock alltid varit den tyska fotbollen och det är där jag har tagit de stora stegen in i den journalistiska världen. Hade det inte varit för den tyska fotbollen hade jag med största sannolikhet inte skrivit krönikor på denna sida, det vill jag lova.

 

Etiketter: journalisten

Därför är det alltid med en viss tomhet som man spenderar sommaren, speciellt under år då varken EM eller VM spelas. När maj är över är det bara en lång väntan till att det ska dra igång igen och imorgon startar Bundesliga - min liga - igen efter ett par månaders uppehåll.

Den tyska publikligan har fått ett rejält tillskott ur svenska ögon: Albin Ekdal. Den svenske mittfältaren har lämnat Italien och ankommit i Tyskland. Han valde att skriva på för den klassiska klubben Hamburg, den enda klubben som har varit representerad i alla säsonger av Bundesliga sedan den nationella ligan drog 1963.

Det är ett djärvt val av Ekdal. Hamburg har under de senaste två säsongerna fått klara sig kvar genom kvalspel och det har varit mycket strul både på och vid sidan av planen för Hamburg. Ekdal kommer dit som klubbens stora värvning under sommaren. Han kommer att bli en ledarfigur och förväntningarna är stora på Ekdal. På Hamburg är förväntningarna inte särskilt stora och en mittenplats vore en bra säsong sett ur klubbens ögon.

Ur svenskintresse är det intressant och för mig personligen underlättar det mitt arbete. Ekdal ökar intresset för Bundesliga och i förlängningen betyder det att mina texter får större exponering. Men framför allt gläder det mig att Bundesliga ges möjligheten att synas mer i svensk media, för det en liga som har levt i medial skugga så länge jag kan minnas.

Bundesliga är inte den liga som lockar till sig de absolut största spelarna. Styrkan i Bundesliga ligger i det enorma publikstödet som finns runt om på de tyska arenorna som alltid är fullsatta. Det finns många intressanta talanger som tar sina första stapplande steg i ligan och fotbollen är publikvänlig och i mina ögon en förebild för var svensk fotboll skulle kunna hamna.

Den stora favoriten är utan tvivel Bayern München. De tre senaste säsongerna har Bayern vunnit Bundesliga och det finns inte mycket som talar emot att det blir en fjärde titel i följd. Bayern har värvat starkt i form av bland andra Arturo Vidal och Douglas Costa, i Pep Guardiola har man en av världens högst ansedda tränare och så länge laget inte drabbas av exceptionellt många skador vore något annat än en titel en stor besvikelse.

Många dömer ut Bundesliga för att vara ett enmansrace och det går inte att komma ifrån att Bayern är på en annan nivå, men det finns mycket mer att ta av. Bakom Bayern finns det klassiska klubbar som Mönchengladbach, Dortmund och Schalke som slåss om topplaceringar och oftast är det jämnt in i det sista om Champions League-platserna. Likaså brukar bottenstriden vara ett riktigt drama.

Ska jag ge er ett fotbollstips för säsongen så är det att ge Bundesliga en chans och inte genom att kolla på Bayern, utan att kolla på de andra matcherna. Redan i premiäromgången ställs Dortmund mot Mönchengladbach, en match som kommer att bjuda på två av de absolut bästa lagen i ligan. Det kommer att vara en show och en smakstart på vad resten av Bundesliga kommer att bjuda på under det kommande året. Och den showen tycker jag alla borde ta del av.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln