Malmös avancemang är av yttersta vikt för svensk fotboll

av journalisten - Adam Nilsson

Onsdagens framgångar för Malmö FF i Champions League-kvalet kunde inte upprepas av de övriga svenska lagen i Europa League-kvalet under torsdagen. Nu är det upp till Malmö att avancera i Champions League och få in pengar som såväl klubben själv som svensk fotboll.


 

Etiketter: journalisten

Många har rubrikerna varit om hur mycket Malmö FF dragit in under förgående säsong tack vare Champions League, även några har redan skrivits om hur mycket klubben har dragit in under årets spel. Förra årets framgångar gjorde det möjligt för klubben att värva in ett antal namnkunniga spelare som skulle stärka laget. Spelare som annars med största sannolikhet inte hamnat i Sverige och Allsvenskan, utan snarare i Danmark eller Norge.

Det är dock inte bara så att pengarna har gått till spelare. I förlängningen går den också till svensk fotboll. Pengarna som klubbarna drar in via spel i Europa ökar inte bara möjligheten till att värva bra spelare, det ger också möjligheten till att utveckla ungdomsfotbollen, bygga bättre fotbollsplaner och generellt skapa bättre förutsättningar för framgång.

Malmö valde att värva många spelare från utländsk håll. Förståeligt med tanke på att man ville ha spetskvalitet som inte riktigt fanns i Sverige. I Oscar Lewicki värvade Malmö dock en spelare från en direkt konkurrent i BK Häcken. Champions League-pengarna hade inte bara hamnat i Malmös fickor, utan nu i även i Häckens och för att generalisera det hela - i svensk fotboll.

Det behövs.

För svensk fotboll kommer inte på egen hand att återbygga sina fornstora dagar och vi ska heller aldrig tro att vi kommer att få se ett lag spela i europeisk cupfinal. Med tanke på vilka enorma summor som strömmar i andra europeiska ligor är det en utopisk tanke att tro att svenskt lag på allvar ska konkurrera så långt i turneringen. Då skulle det krävas år och år av avancemang inom den europeiska fotbollen och skattereduktioner för klubbarna för att kunna locka ännu bättre spelare.

Men ett gruppspel i Champions League för ett allsvenskt lag är ingen omöjlighet. Gruppspel i Europa League är inte heller omöjligt för allsvenska lag. Och det är där vi först och främst måste lägga ribban. Att vi kontinuerligt har lag som avancerar såpass långt i turneringarna att de får ta del av de större summorna. Kval i de europeiska cuperna ger pengar, men det är först i gruppspelet som de riktigt stora summorna börjar att flöda in kassorna.

Sedan handlar det om vad man gör av dessa pengar. Det är bekvämt och enkelt att tro att dyrare och spektakulära värvningar skulle göra en stor skillnad. Kortsiktigt ja. Resultaten blir säkert bättre, attraktiviteten för Allsvenskan och de svenska klubbarna skulle säkerligen öka - men sen då? Det är en snabb utväg, men ingen långsiktig lösning.

Den långsiktiga lösningen är att sakta men säkert bygga upp svensk fotboll från grunden, från gräsrotsrötterna. Pengarna som kommer utifrån måste gå till talangutveckling, till bättre fotbollsplaner, till utbildande av ledare på alla nivåer och så vidare. Det är på det sättet som svensk fotboll på sikt kan göra en större skillnad. Det är den enda möjligheten om man på allvar vill konkurrera med ligor av liknande storlek.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln