Inför finalen i Berlin

av gästkrönikören - wille lund

Redan i början av maj månad stod det klart, Juventus var mästare i Italien för fjärde säsongen i rad. Det här året med 17 poängs marginal, precis som i fjol. Borta i Spanien var ligaavslutningen allt mer tät, först i näst sista omgången av La Liga stod det klart att Luis Enrique hade tagit Barcelona till lagets första titel på 2 år. Efter att både Juventus och Barcelona även har lyckats ta hem respektive inhemska cupfinaler innebär Champions League-finalen på lördag inte bara ett guld ute i Europa, utan även den berömda trippeln.


 

Barcelonas senaste veckor har trots en utdragen titelfight inneburit mer guld och gröna skogar, än blod, svett och tårar. Man har under de senaste två veckorna hunnit fira ett ligaguld och i samma veva tackat av och hyllat Xavi, veteranen som gör sin sista säsong i Barcelona. För en vecka sedan vann man dessutom cupfinalen i Spanien, och det utan problem. Inför publiken på hemmaarenan Camp Nou lekte man sig igenom 90 minuter med solomål, suveräna konster och läckra passningar. Allt har gått Barcelonas väg de senaste veckorna, vilket vi kan se som båda positivt och negativt: oavsett vilket lag vi vill ska stå som segrare i finalen. Juventus söker efter gnistan, om man kommer vinner ligatiteln hemma i Italien är längre inte frågan - snarare på vilket sätt och med hur mycket. I Champions League har det dock gått trögare för Turin-laget, sedan finalplatsen -03 har man som bäst slagits ut ur turneringen i kvartsfinal. Men trots att man bara har vunnit två av de senaste fem matcherna i Italien känns Juventus uppvärmning aningen mer fördelaktig Barcelonas lugna lekstuga.

Inför lottningen av semifinalerna fanns Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona och uträknade Juventus på lapparna i de små bollarna, som blandas runt i en skål och plockas upp, för att sedan läsas upp. De tre förstnämnda lagen hade en önskan - att inte dras mot varandra. Det blev tillslut Real Madrid som fick drömmotståndaren Juventus, som kanske i själva verket var nitlotten. Man får inte virra bort sig i att Juventus har ett dåligt facit ute i Europa de senaste åren, och glömma bort vad som har hänt hemma i Italien. Under denna säsong är Juventus inte bara det lag som har den starkaste defensiven med minst insläppta mål, man har även presterat bäst framåt målmässigt. Efter att Juventus skickat ut Real Madrid ur turneringen står man dock i finalen mot ett lag som inte bara har gjort fler mål, utan även släppt in färre i sin egen liga.

Finalen har goda chanser att bli en jämn tillställning. Hittills har Juventus fördel inför finalen varit att man är underdogs, och i och med det har pressen vilat på Barcelonas axlar. Det här har resulterat i att fler börjar tro på underdogen, man tror att i år är det dags för en skräll. Men desto fler som tror på Juventus, ju mer ökar pressen. Med tanke på Barcelonas i genomsnitt höga bollinnehav och Juventus starka defensiv kan det mycket väl bli målsnålt. Men en möjlig målsnål match kan nog sällan bli så underhållande - som när Barcelona och Juventus möts i Champions League-finalen 2014/15.

/Gästkrönikören

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln