Bara ekonomiska intressen kan få FIFA på fall

För tio år sedan började en god vän och jag skriva på en deckare, eller
spänningsroman, som det så vackert heter i fackspråkstermer. Manuset,
som blev refuserat hos samtliga förlag som fick titta på det, handlade om
hur FIFA riggar vinnare av VM-turneringar och vilka som får stå som värdar
för Världsmästerskapen i fotboll. Vi slet med manuset i perioder under två års tid. Uppgiften vi tog oss an blev övermäktig för vår del. Ingen av oss hade gått runt i den yppersta maktens korridorer. Det är svårt att skriva om något på ett trovärdigt sätt när man egentligen knappt vet någonting om saken i fråga. Vi gav upp till slut och manuset hade vi i princip glömt bort. Tyvärr så slet projektet på vår vänskap i de mån att vi slutade umgås. Så kan det bli ibland.


 

Etiketter: gästkrönikören

För oss som älskar fotboll har det varit väldigt svårt att undgå de rapporter och artiklar som handlar om hur FIFA röstat fram Ryssland och Qatar som värdar för VM 2018 resp 2022. Engelska tidningen The Guardian kom för något år sedan med en rad avslöjanden som ledde till att Fifa utsåg en egen utredning ledd av amerikanske advokaten Garcia. Hans rapport på drygt 430 sidor blev 43 sidor efter att tysken Eckhardt, friserat den och kommit fram till slutsatsen att ”Fifa och Blatter genomfört en vacker kampanj”. Sedan dess har det varit lite för tyst om detta i svensk media. I England och Tyskland är det precis tvärtom. Det finns oändligt antal frågeställningar kring utnämnandet av dessa två länder som VM-arrangörer. Det som jag är mest intresserad av är om FIFA-delegaterna på förhand planerade att lägga Qatar i januari och inte under sommarmånaderna? Det minsta FIFA kan göra är att ha en ny omröstning när det kommer till Qatar? Det faktum att ca 1400 migrantarbetare från fattiga länder fått sätta livet till i samband med de omfattande arenabyggen som gjorts är så knasigt och vansinnigt att det tar vi upp en annan gång.

Frågan är om någon kan sätta riktig press på FIFA? Just nu pågår det polisiära förundersökningar i en rad länder mot FIFAs metoder. Både det tyska och engelska fotbollsförbundet har aviserat att UEFA kanske borde lämna FIFA och bojkotta Ryssland-VM 2018? Tänk er konsekvenserna av det! FIFA är en organisation som till viss del drivs av ekonomiska intressen och då brukar endast hotet om mindre kapital, eller inget kapital alls, vara det maktspråk som begrips. Därför, tycker jag, är det oerhört glädjande att två av FIFAs huvudsponsorer när det kommer till VM-turneringar har hoppat av pga den turbulens som varit senaste tiden. Det är flygbolaget Emirates sedan tidigare och sedan följde japanska elektronikjätten Sony med på det tåget. Hur resonerar övriga huvudsposorer som Mcdonald´s, Visa och Huyndai?

Om de väljer att avsluta samarbetet kanske FIFA med Blatter i spetsen börjar förstå vidden av det hela som är fel i organisationen. För om inga
väckarklockor fungerat hittills så kanske bara den ekonomiska klockan kvarstår att använda som vapen mot en långvarig och utbredd korruption.

Sepp Blatter har suttit som FIFA-president sedan 1998 när han besegrade
Lennart Johansson i valet. Blatter ställer upp till omval för en period till.
Just nu finns det ingen motkandidat av olika anledningar. Det är ett totalt
underbetyg till en organisation som säger sig värna om fotbollens bästa.
Att Sepp Blatter, enligt mig en av fotbollens absolut största skurkar får sitta
kvar ohotad på sin position är......jag hittar inga ord, faktiskt.

Angående min vän som skrev manuset med mig så har vi börjat ha kontakt
med varandra igen sedan alla avslöjanden kommit fram om FIFA. Det är bra. Vi kommer aldrig skriva klart boken men vår vänskap har fått fart igen.

Det är viktigast i långa loppet.


/Gästkrönikör Sladjan Osmanagic

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln