FIFA är i gungning

av journalisten - Adam Nilsson

Ingen har det lyckats undgå att FIFA just nu är i en rejält pressad situation efter att flertalet medlemmar till organisationen arresterats för inblandning i diverse mutskandaler. Bara två dagar innan Sepp Blatter skulle väljas om till FIFA-president slog FBI till samtidigt som schweiziska myndigheter kliv in på FIFA’s huvudkontor i Zürich och genomsökte byggnaden för att hitta dokument som stärkte anklagelserna.

 

Etiketter: journalisten

För FIFA och Sepp Blatter kunde tillslaget inte ha kommit olägligare så klart. Hade det skett nästa vecka hade Blatter redan varit omvald men nu har valet inte genomförts och det lägger stor skugga över helt valet. Oavsett om Blatter är involverad eller ej - just nu är han inte anklagad för något - så blir det svårt att genomföra valet utan att brännmärkas av allting som sker runtomkring.

Ingen kan dock förvånas över att det förr eller senare skulle ske ett sådant här tillgripande. I flera år har det rapporterats om mutor och anklagelserna har stått som spön i backen. Oftast har dock FIFA med Blatter i spetsen ryckt på axlarna, skakat av sig alla ihärdiga grävare som har försökt sänka organisationen och gått vidare utan den minsta tillstymmelse till rubbning.

Så kanske det inte blir den här gången.

Det tycks nämligen vara så att tillslaget har mycket kött på benen. Utöver erkännande från vissa av de gripna tycks det finnas dokument som styrker anklagelserna som gäller mutor i samband med valen av VM-arrangör. Främst Ryssland (som har VM 2018) och Qatar (som har VM 2022) har det pekats på, som ska ha varit villiga att betala åtskilliga miljoner för att få rösterna åt sitt eget håll. Men även VM i Sydafrika 2010 pekas ut i samband med detta.

Utöver det är som sagt tajmingen otroligt oläglig för den sittande presidenten Blatter. För efter dessa anklagelser vill UEFA skjuta upp valet och för en som Blatter, som säkerligen planerat att hålla posten som president till hans död, skulle ett uppskjutande någonstans betyda ett erkännande. Det blir svårt för honom att ta sig ur den här knipan oavsett utgång, inget snack om saken.

För fotbollsvärlden i stort är det en rejäl skandal att dess största organisation nu är nere för räkning och frågan är hur man ska gå vidare från detta om det blir fallande domar. Kommer hela organisationen behöva tömmas och byggas upp på nytt? Vilka var informerade, vilka var medvetna om vad som skedde bakom kulisserna och vilka var helt fria? Ju längre detta fall riskeras att dra, desto fler frågor kommer att ställas.

Det är en mörk dag för fotbollen och vi går en mycket intrikat framtid till mötes. Frågan är hur fotbollen går vidare efter en kris som denna, för trovärdighet är skadad ända in i dess grund.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln