Låt oss slippa konstgräsfokuset under VM

av spelaren - matilda jansson

Nu är det mindre än två veckor kvar till VM i Kanada drar igång. Pia Sundhage har inte varit sig riktigt lik inför mästerskapet. Först bässar hon förväntningarna kraftigt, sedan ångrar hon sig och nästan lovar medalj. Vad ska man tro? Och hur kommer det sluta? Min känsla är att förväntningarna från media och allmänhet är relativt låga. De tveksamma resultaten inför mästerskapet påverkar nog, precis som det allmänna skadeläget i truppen.


 

Etiketter: spelaren

Schelin har känningar i knäet och är på grund av detta inte sen att återuppta sin kritik mot att mästerskapet spelas på konstgräs. Redan för ett år sedan började det skrivas om att damerna inte skulle få spela på riktigt gräs. Spelarna gick ihop och försökte förmå FIFA att ändra sig, men det var dömt att misslyckas från början.

Jag förstår verkligen kritiken och det är ingen tvekan om att det aldrig skulle vara aktuellt för ett herrmästerskap att hållas på konstgräs, däremot är det synd att mycket försnack inför mästerskapet har handlat om just detta ämne. Det tar fokus från själva sporten. Schelins kropp verkar inte vara den enda som tar stryk inför premiärmatcherna. Även de tyska spelarna http://www.kicker.de/news/fussball/frauen/startseite/627875/artikel_neid_kunstrasen-ist-eine-umstellung.html har fått kollektiv värk på grund av det konstgjorda gräset. De tyska spelarna var också dem väldigt aktiva i kritiken mot FIFA inför mästerskapet. Man börjar ju undra om konstgrässjukan verkligen är riktigt? Jag ser risker med att man kommer att skylla på konstgräset vad som än händer i turneringen. Blir någon skadad, jag då är det självklart konstgräsets fel. Likaså om ett lag eller spelare underpresterar eller överpresterar.

I och med de, för en gångs skull, relativt lågt ställda förväntningarna på landslaget så är det guldläge att lyckas. Misslyckas man så kommer det inte bli totalsågningen, lyckas man däremot finns det chans för att riktigt uppsving för flick-och damfotbollen på hemmaplan. Fokus på sporten och prestationerna är något som verkligen behövs. Ojämställdheter inom fotbollen är otroligt viktigt att belysa, men det behövs en balans i medierapporteringen. Det är inte bra om de icke fotboll-relaterade nyheterna tar överhand. Det innebär indirekt att resultaten och spelarna, utan någon form av genusvinkling, inte är tillräckligt viktiga eller intressant att lyfta. Det ger fel signaler.

/Spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln