Sterling-affären är en skam för fotbollen

Av journalisten - Adam Nilsson

Ingen har väl lyckats undvika följetongen kring Raheem Sterlings vara eller icke-vara i Liverpool? I flera månader har media rapporterat kring utvecklingen av kontraktsförhandlingarna som förts mellan klubben och spelaren. Varje ny rapport har tagit olika vändningar. Aldrig har det finns någon riktig stringens i utvecklingen.

 

Etiketter: journalisten

Liverpool har gjort det mesta för att förlänga kontraktet med sin guldklimp. Sterling har under säsongen i sina bästa stunder visat nivåer som kan föra honom till den absoluta toppen, men han har även haft oerhört bleka insatser då man som åskådare har undrat om han ens har varit på fotbollsplanen.

Klubblegendarer som Jamie Carragher och Steven Gerrard har mer eller mindre vädjat till Sterling att skriva på. Jag kan tycka att det blir tjatigt och enögt med före detta spelare som ska övertyga andra spelare till att vara i deras klubb, men i detta fall tycker jag det finns en tydlig poäng i det hela.

Sterling själv har däremot blivit oerhörd berusad av sin egen potentiella storhet. För det verkar någonstans som Sterling själv går runt och tror att han är kattens pyjamas. Som om han redan nu har lagt resten av Fotbollseuropa under sina fötter och framför allt att han har växt ur Liverpoolkostymen. Släng er i vägen Carragher och Gerrard!

Det är ett rejält felantagande av spelaren.

För även om Sterling är bra är han inte på samma nivå som Arjen Robben, Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Han är inte ens nära. Herregud, han är knappt 21 år fyllda men beter sig som om han har varit en världsstjärna i flera år. Jag kan inte riktigt förstå vad som får honom att tro det.

Inte mer komiskt blir det när hans agenter verkligen verkar göra allt för att tuta i honom att han verkligen är så pass stor att han kan bete sig lite hur som helst. För utan dessa underliga agenter, rådgivare eller vad det nu är så hade nog Sterling inte hamnat i den situation där han är just nu.

För Liverpool har som sagt kämpat för att förlänga med Sterling under en längre period. Klubben har erbjudit en rejäl löneökning, säkerligen garanterat honom en given plats i startelvan och en fin framtid i klubben. Liverpool har visat alla intentioner på att man vill bygga en framtid med och kring Sterling. Något en 20-årig fotbollsspelare fostrad i klubben borde tacka och ta emot för.

Nej nej, inte Sterling.

Han har istället spelat svår, har antytt att den framtida karriären finns någon annanstans. Med tiden har det gått från att vara en rimlig förhandling till en fotbollsparodi. För det är så det ser ut. Det går inte att kalla det något annat än en ren och skär tragedi.

För när hans representant i veckan går ut och säger att Sterling inte skulle skriva på ett nytt kontrakt med Liverpool även om hans klient erbjöds 900 000 brittiska pund i veckan så har det nått en ny nivå av arrogans och dumdristig.

Oavsett om det var allvarligt menat eller ej så visar det på att något är fel inom fotbollen. Att klubbkänsla är en bristvara är vi alla medvetna om, men att fotbollsspelare idag är så styrda av pengar och uppmärksamhet att de inte ens kan behandla sina uppdragsgivare på ett värdigt sätt är en bisarr, teatralisk utveckling.

I slutändan är det så att Sterling kommer att stå där som en förlorare. Det är jag helt övertygad om. För han är inte på den nivån - ännu - han går in och gör succé på Europas största scener. I Liverpool finns det ingen återvändo. I andra klubbar kommer man ta emot honom, men de supportrarna vet vad de är för girig typ de har att göra med.

Sterling hade en chans att få fortsätta sin utveckling i lugn och ro. Ta sin tid, vara älskad av Liverpoolsupportrarna och en vacker dag kanske göra sig förtjänt av en flytt till en ”bättre” klubbadress. Istället valde han att bränna absoluta alla broar - något som kommer att kosta honom dyrt. Och för fotbollen i stort är denna pågående tragiska saga inte annat än en skam.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln