Öppet brev till StFF

av tränaren - Nils Montan-Lund

Kära Stockholms Fotbollförbund,

Jag skriver den här krönikan till er, som ett öppet brev.
Varför? För att jag har en fråga som jag skrivit om flertalet gånger och som jag fortfarande går och grubblar på.

 

Etiketter: tränaren

Jag har ett 12-årslag, som idag spelar både i en serie i egen ålder, men också mot ett år äldre på medelnivå. Varför? För att vi har ett lag med ovanligt många väldigt snabba spelare.
Vi pratar inte om två-tre stycken, över halva laget är ofta snabbare eller minst lika snabba som motståndarnas snabbaste lirare i egen ålder.
Så för att råda bot på de många orealistiska matchbilder som uppstår i och med detta problem, har vi valt att spela mot ett år äldre.

Utfallet har varit precis vad vi hade hoppats.
Det har blivit jämna, tuffa matcher där de ett år äldre spelarna, som ligger lite före rent fysiskt, inte går att löpa ifrån på samma sätt. Utan här måste man verkligen spela fotboll.

Vårt lag är inte ett akademilag, det är ett Utvecklingslag och innehåller således fler spelare och med en större spridning på kunskapsnivåerna. Närvaron är hög, utvecklingskurvan spikrak och fotbollsglädjen enorm.

Visst har vi en grupp som ligger väldigt långt fram i egen ålder i Sverige och en verksamhet som många utifrån har sökt sig till. Det är vi stolta över. Och i detta har möjligheten att spela mot ett år äldre spelare varit en stor tillgång för oss.
Vi gör det inte för att vinna fler matcher, tvärtom.
Vi gör det för att få så många jämna, utvecklande matcher som möjligt.

Varför ska vi förvägras den här möjligheten?
Spelarna själva är lyckligt ovetande, men för mig känns 2015 som en enda lång nedräkning mot slutet. Nästa säsong träder de nya reglerna i kraft, vilket innebär att våra spelare hamnar på en nivå, som är långt under deras egen.
Varför ska de åldersdiskrimineras på det här sättet?
Och varför ska inte de ett år äldre spelarna få spela jämna matcher mot oss?

Är inte varje distriktsförbund ytterst ansvariga för spelarutbildningen i sitt län?
Är inte målsättningen att utveckla fotbollsspelare?

Min förening var tydligt emot den här punkten, åldersdiskrimineringen, i det nya regelverket. Med all rätt.
Vi måste ju värna om den fria representationsrätten – den är en stor tillgång, den är något fint i vår fotboll. Vi kan inte låta några enstaka ledare, som missbrukat den ta dem ifrån oss. Kidnappa den, så att säga. Det är alldeles för svagt, StFF är starkare än så.

Så stryk nu den där unkna åldersregeln (ingen feg kompromiss, tack) och inför i stället sanktioner mot de, som inte har förmågan att hantera representationsrätten på rätt sätt.
Det är ju det enda rimliga.
Allt annat är en skymf, ett svek mot alla de barn och ungdomar, som förvägras att få spela matcher och utvecklas i sin takt, på sin nivå.

/Tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln