18-årsgräns för att få spela fotboll?

Av spelaren - matilda Jansson

Vad har Djurgårdens Mushekwi och norska landslagets Maria Thorisdotter gemensamt? Jo, båda var framstående spelare i en annan bollsport innan de i vuxen ålder sadlade om till fotbollsspelare. Zimbabwiern Mushekwi var en duktig basketspelare medan Thorisdotter spelare handboll i norska elitserien. Många häpnas över deras historier. Det ska väl inte bara gå att byta sport sådär? Tänk alla konbanor och skottövningar de har gått miste om genom åren.


 

Etiketter: spelaren

Självklart går det inte att dra några slutsatser efter bara två spelares öden. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på hur det skulle se ut om man faktiskt inte fick börja spela fotboll innan man fyllt 18. En ganska stor kontrast mot idag de flesta börjar som femåringar. Vad skulle de få för konsekvenser för våra A-landslag och Sverige som fotbollsnation? En sak är i alla fall säker. Vi skulle selektera och ta ut lagen baserat på faktiskt talang, istället för som idag fysisk mognad.

Tänk hur många barn och ungdomar som idag selekteras bort i unga år, eller själva känner att det inte räcker till och därmed slutar i unga år. För en stor andel försvinner chansen att spela en ungdomslandskamp i fotboll redan som 8-9-åringar. De drabbade är de som är födda under det senare halvåret, vilket beror på att klubbarna (omedvetet) redan i unga år selekterar bort dessa individer.

Den absoluta majoriteten av spelarna i distriktlagen, och senare ungdomslandslagen, består alltså av spelare som är födda under det första halvåret. Enligt Tomas Petersson (professor i idrottsvetenskap) är det fyra gånger mer sannolikt att få spela ungdomslandslagsfotboll om man är född i det första kvartalet, jämfört med det sista.

Jag förstår att tanken på att man inte skulle få spela fotboll som ungdomsspelare är helt galen och också hemsk. Samhället och alla ungdomar skulle gå miste om otroligt mycket värdefullt som fotbollen ger. Men tänk hur många som försvinner på vägen, som vi aldrig får veta hur bra de kunde blivit.

/Spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln