Inte normbrytande – bara pinsamt
Av tränaren - Nils Montan Lund
Den här krönikan skulle egentligen ha handlat om något helt annat.
Men ibland dyker det upp aktuella ämnen där man måste smida medan järnet är varmt. Den här gången är det Dagens Nyheter, som skriver om ett flicklag i 11-årsåldern som spelar seriespel mot jämngamla pojkar och den debatt som uppstått kring det.
Det här är inget nytt. Ett antal flicklag har lirat mot pojklag i olika sammanhang, både i serie- träningsmatchs- och cupspel. Men i just det här fallet har det gått riktigt snett. Ledarna för det berörda flicklaget har anmält det till en så kallad lätt serie, alltså en serie som är anpassad till de som inte kommit lika långt i sin fotbollsutveckling. De har, föga överraskande, vunnit sina två första matcher med ganska stora siffror, 6-1 och 6-2.
Man kallar det för ett äventyr, som utvecklats i att man utmanar normerna.
Den argumentationen kan vi nästan stryka helt och hållet. Jag upprepar: Det här är inget nytt, det har hänt och pågår nästan hela tiden, om än inte i någon stor utsträckning.
Den åldersgruppsansvariga över pojkar 04 till ett av lagen som förlorade stort, tyckte att hela situationen blev väldigt olustig och uttalar sig på följande vis på DN.se.
- Man kan vilja vara normbrytande, men det här blir olyckligt.
- Om våra killar vinner, får de ju bilden av att de är mycket bättre än tjejerna. Och om de förlorar kan det bli en knäck, på grund av den norm som finns.
I sak har han rätt, men hans formulering är klumpig.
Kort sammanfattat: Det är så dumt att göra en genusfråga av just det här.
Det försöker även flicklagets tränare göra, när de bemöter kritiken.
Tyvärr på ett väldigt billigt sätt, då pojklagets ledare lite bjuder in till det.
– Jag blev förvånad över att könsrollerna fortfarande är så cementerade, säger en av tränarna till DN.se.
I det här fallet kommer det egentligen ned till en enda sak: Att det är ojämlika styrkeförhållanden kunskapsmässigt på lagen som möts.
I den åldern de här lagen befinner sig är de fysiska förutsättningarna väldigt lika vilket innebär att träningsmängden avgör, snarare än fysiken.
Att tränarna för det duktiga (flick)laget har anmält sig till en lätt serie (för pojkar) är själva problematiken. Det är lika illa som om ett pojklag på flicklagets nivå hade anmält sig till samma lättserie.
Det blir lite som att ställa upp med ett akademilag i 20 turneringar med bara nybörjarlag och sen skryta om hur mycket man vinner.
Antingen har ledarna för flicklaget missbedömt nivån på sitt eget, eller på pojkarnas lag. Självklart hade de kunnat ställa upp i en serie på lite högre nivå utan att behöva ”utesluta halva laget”, som de själva uttrycker att de hade varit tvungna att göra då (man behöver ju inte vinna varje match…). Det hade varit normbrytande på riktigt, nu blir det bara löjligt. På gränsen till pinsamt.
I sin iver att försvara sig, och samtidigt anklaga den andra parten för fulspel, drar båda sidor fram genuskortet på ett klantigt sätt, där både pojkarna och flickorna blir lidande.
Båda ställer dem mot varandra och svingar utan att tänka efter, i stället för att se det som två lag med fotbollsspelare som möts och hantera frågan därefter.
I artikeln framkommer att Stockholms Fotboll(s)förbund bland annat tittar på om man skulle kunna införa mixade serier i de yngre åldrarna - då snackar vi normbrytande! I mina ögon är det en helt suverän idé och öppnar helt nya möjligheter både för fotbollsutvecklingen i stort och ur ett samhällsperspektiv. Det skulle betyda oerhört mycket på alla fronter.
Jag själv som just nu också tränar flicklag skulle inte ha något emot att möta pojklag, så länge styrkeförhållandena är lika. På samma sätt som vi vill möta flicklag (i egen ålder, äldre eller yngre), eller blandlag, där styrkeförhållandena lika. Som tränare måste ju huvudfokus vara att utveckla sina spelare och en viktig del i det är jämna, tuffa matcher.
Med resultat som 6-1 och 6-2 bryts inga normer.
Med resultat som 6-1 och 6-2 blir alla förlorare.
Läs DN:s artikel här>
/Tränaren
Senaste inläggen
Arkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Etikettmoln
sladjan osmanagic curt einarsson bosse petersson rasmus boman thorbjörn friberg nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson daniel souza poddrepris rune larsson ingela armbro björn bettner