Hörnor, hörnor, hörnor...

av spelaren - Matilda Jansson

Jag har alltid haft en hatkärlek till hörnor. Jag var alltid den forward som (högst motvilligt) behövde löpa hem och ta markering på hörna.  Inte för att jag var bra på huvet, utan för att jag alltid råkade vara längre än min forwardkollega. På offensiva hörnor fick jag alltid stå framför målvakten, av precis samma anledning. Under mina år som fotbollsspelare har jag aldrig gjort något nickmål på hörna. Kanske är det just därför jag gång på gång drömmer om det där perfekta hänget i luften.

 

Etiketter: spelaren

Hörnmål kan vara otroligt vackra och spektakulära, men de känns också ofta ganska slumpmässiga. Hur mycket är egentligen tur och hur mycket är skicklighet? Självklart finns det erkänt duktiga huvudspelare, men de är så mycket som ska klaffa, bra slagen hörna exempelvis.  

Hur övar man egentligen på hörnor? Min känsla är att de sällan görs, åtminstone inte i rätt form. Ofta är det också samma spelare som slår hörna efter hörna, trots att väldigt få mål produceras. Är det hörnläggarens fel eller spelarna i boxen? Eftersom ansvaret är delat är det svårt att avgöra var den bristen ligger, vilket får som kosekvens att man kör på som vanligt.

På träningsläger är egentligen enda gången man övat lite mer intensivt på hörnor. Tyvärr läggs dock ofta krutet på att öva in tre nya varianter, istället för att öva på det grundläggande. Det är tyvärr mer regel än undantag att den inövade varianten faller platt i premiären.

Men kanske är det inte bara vi i de lite lägre serierna som är dåliga på att öva på hörnor. Till och med februari i år hade endast 11 % av målen i Premier League kommit till efter en hörna. Det är en betydligt lägre siffra jämfört med tidigare säsonger. Kanske är det en tillfällighet, kanske indikerar det något. Faktum är att Premier League-lagen får i genomsnitt tio hörnor per match och endast ett försök av 38 slutar i ett mål.Sedan till frågan som delar mångas åsikter. Är en inner-eller ytterskruvad hörna att föredra? Är det lättast att trycka dit bollen eller att trycka in bollen. Den här killen hade lite svårt att bestämma sig kanske. Men resultatet blev fantastiskt.

/Spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln