Glad att blicken lämnat England

Av journalisten - Adam Nilsson

I veckan har jag besökt England och sett på fotboll. Det började med Notts County mot Barnsley i League One på tisdagen. Den matchen följdes upp av Nottingham Forest mot Watford FC på onsdagen.

 

Båda matcherna var härliga upplevelser. Att se fotboll i England är en speciell upplevelse på många sätt. Dels för att man är tvungen att dricka upp alla sina drycker innan man går in på arenan, dels för att de bjuds på en hel del härliga scener på planen. Drygt 4000 åskådare såg Notts County men dessa 4000 var minst lika inbitna som de drygt 21 000 som såg Nottingham Forests match.

Fotbollen det bjöds på var en klassisk ”sparka och spring”-fotboll som ofta har personifierat den brittiska stilen. Det har handlat om kamp, vilja och att hela tiden offra sig till max. Du behöver vara inte särskilt tekniskt skicklig för att klara av det, det handlar snarare om fysiska och psykiska attribut.

Med tanke på att Premier League är liga som till stor del består av utländska spelare har fotbollen i den ligan förändrats gradvis genom åren. Där handlar det inte om att ”sparka och spring” längre utan mer om teknik, därför blir det intressant att följa fotbollen i de lägre serierna då det är mer talande för den brittiska fotbollen som helhet.

Jag var inte särskilt imponerad av vad jag såg. I Championship-matchen mellan Nottingham Forest som återfanns på nionde plats och Watford som återfanns på tredje plats blev jag förvånad över hur låg teknisk kvalitet båda lagen besatt.

Det visade sig att det som jag och många andra har blivit vana vid, det vill säga den något mer bollinnehavsbaserade fotbollen, inte har tagit sig hit. För både Nottingham och Watford handlade det om attack, attack och attack. Jag kunde endast hitta ett enda tillfälle i matchen då ett lagen valde att vända för att bygga upp ett nytt anfallsspel. Annars fick det bära eller brista i 90 minuter.

Den brittiska fotbollen var också den som präglade den svenska fotbollen mest förut, speciellt med Roy och Bobs intåg på 70-talet. Jag är glad över att vi i Sverige har gått ifrån den fotbollen och mer börjat kolla åt det tyska och holländska hållet. Där är fotbollen mer teknikbaserad.

Den brittiska fotbollen må ha sin charm men i det långa loppet är jag helt övertygad om att den tyska och holländska fotbollen vinner. Alla kan träna upp sig och bli starka och löpstarka, det är en helt annan sak att vara temposäker och kunna slå en krossboll som sitter på medspelarens sko – i farten.

Vi har sakta men säkert tagit den mer tekniska fotbollen till sig. Det har dock varit svårt att skaka av vår historia men den raka 4-4-2-uppställningen med långa mittbackar som har två trästockar till ben, men vi börjar närma oss en annan identitet i den svenska fotbollen.

Jag hoppas att ungdomstränarna – för de måste sätta standaren – och den svenska fotbollen anammar den tyska och holländska fotbollen mer. För det är med den fotbollen som jag tror att vi återigen kan klättra i den felvisande FIFA-rankingen och återigen vara ett landslag att räkna med i de stora mästerskapen.

/Journalisten

Etiketter: journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln