Varför beröva barnen seriespel?

av tränaren - Nils Montan-Lund

Ett ord som hörts flitigt den senaste tiden inom idrotten är ”barnperspektivet”.
Jättebra, tycker jag.
Det betyder att det finns en ambition och en vilja att se till de unga utövarnas bästa – att de sätts i främsta rummet.

Etiketter: tränaren

I min nuvarande förening har det till och med införts spelarråd, där de yngre lagens spelare får uttrycka sina tankar och funderingar (muntligt och skriftligt) kring verksamheten, för de som är ytterst ansvariga för den, helt suveränt!

Men det har också blivit ett ord som börjat missbrukas och användas slentrianmässigt i helt fel sammanhang, för det är ett ord som är väldigt svårt att ifrågasätta. 
Jag ska ta ett exempel.

I fotbollen i Stockholm har vi sedan ett par år tillbaka inga tabeller i seriespelet (Sanktan) för de lag som ännu inte fyllt 13 år. Mycket på grund av att det fanns ledare, som inte kunde hantera tävlingssituationen, som inte utgick från barnens bästa, och såg främst till sin egen tävlingsdjävul.
Men i det här sammanhanget, för det är ett exempel som ofta tas upp, så nämns ofta att det är klokt att vi har det så utifrån ”barnperspektivet”.

De allra flesta nickar och håller med, några sitter tysta, ingen ifrågasätter.

Men jag kan inte låta bli: Är det verkligen att utgå från barnens perspektiv att inte ha tabeller för lag under 13 år?Eftersom jag ställer frågan aningen retoriskt, så har ni redan listat ut mitt svar.

Jag tycker att det här är ett lysande exempel på där ordet används i fel mening. Förhoppningsvis med goda intentioner, men tyvärr utan mycket eftertanke. Huvudanledningen till att beslutet togs, var att delar vuxenvärlden inte kunde hantera något så enkelt som en tabell, för exempelvis 10-åringar.
Ett av mina lag skulle spela seriepremiär i helgen.

De fyller inte 13 förrän nästa år men spelar i år, i en av två serier, mot ett år äldre för att få jämna matcher. De fick själva en öppen fråga i höstas via utvecklingssamtal vad de skulle tycka var bäst för sin egen utveckling och tänka över för och nackdelar med att spela i egen ålder, respektive mot ett år äldre. Beslutet blev enhälligt.

Det skulle vara roligt att möta ett år äldre, som inte bara sparkar i väg bollen, som spelar lite tuffare, så vi lär oss det. Det skulle helt enkelt vara ett roligt, utvecklande äventyr. Den vanligaste följdfrågan löd: ”Är det tabell med poäng då?”.

När de fick veta att så var fallet var det liksom inget snack om vad de ville.
”Det känns som det är på riktigt då”.

Någon uttryckte till och med något i stil med: ”hellre spela med tabell och komma sist, än att inte spela med tabell, så att det blir tävling”. Samma resonemang dök upp inför premiärmatchen och glädjen och stoltheten var påtaglig över att få spela seriespel ”på riktigt”.  

Det var ytterst tydligt att det här var något väldigt spännande. De har ju sina favoritlag och idoler både här hemma i Sverige och ute i Europa, som de följer varje vecka.

De kan enkelt gå in på sina mobiler, surfplattor och datorer och titta på var just deras lag har för placering i respektive serie och vem som har gjort flest mål. Det är på riktigt.

Ibland vinner de, ibland förlorar de.
Ibland leder de, ibland simmar de runt i de nedre regionerna av tabellerna.

Och nu kan de gå in och följa sitt eget lag, precis som de följer sina idoler – väldigt stort och roligt för dem! Jag har ingen universallösning på i vilken ålder och när man ska börja med tabeller.

Men helt klart är att huvudanledningen till att de här besluten fattas är brister i vuxenvärlden. Ledare som inte kan hantera tävling och klubbar och förbund som i sin tur inte kan ta ansvar för dessa.

Barnens egen vilja att tävla och mäta sig finns där från unga år, de allra flesta kan hantera det alldeles utmärkt. Det är en del av livet, även utanför fotbollsplanerna.
Jag har tidigare varit för det här att ta bort tabeller i unga år, för det har skapat ett lugn som inte fanns på samma sätt innan. Men nu ser jag det i ett helt annat ljus.

Det är jättetråkigt utifrån ”barnperspektivet”, att vi berövar dem detta.

/Tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln