Ljus framtid för svensk fotboll

Av tränaren - Nils montan lund

Solen har gjort sitt återintåg över vårt avlånga land och med den, Allsvenskan. För min del blev det två premiärmatcher i Stockholm, en på Tele2 Arena och en på Friends Arena. Hammarby-Häcken respektive AIK-Halmstad. Och jag kan inte låta bli att ägna den här krönikan åt detta.

 

Det fanns nämligen en hel del gemensamma beröringspunkter, som var helt omöjliga att inte ta med sig. Storpublik, enorma förväntningar, fantastisk stämning och faktiskt ovanligt bra fotboll - för att vara en allsvensk premiäromgång, alltså. I alldeles för många år har vår underbara sport kantats av beckmörka krigsrubriker. Alla de tråkiga händelserna har stulit fokus från allt det fina som ändå är svensk fotboll.

Men på senare tid har vindarna vänt.
Det finns ett vinande, positivt drag kring fotbollen, en framåtanda, en tro, en vilja att hålla på det skröpliga som är vårt och göra det till något alldeles fantastiskt. Stockholmsfotbollen står i praktfull blom på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare.

Visst finns det en del lite väl ölmarinerade supportrar kvar, som inte har förmågan att fatta sunda beslut och häver ur sig diverse glåpord, som inte alltid är så kul att höra. Men å andra sidan är det mest sådant man kan avfärda ganska enkelt, nästan skratta lite åt, med tanke på vilken historia vi kommer ifrån.

Just fotbollen i Stockholm har fått väldigt mycket skit, en del välförtjänt men en hel del också oförtjänt. Man har fått tråkiga händelser serverade och sen kryddat bilden lite extra. Men nu får man banne mig ta i riktigt ordentligt för att måla upp en trist bild.

Naturligtvis kommer svensk fotboll att må oerhört bra av den enorma publiktillströmningen, med det fantastiska stödet (har ni möjligheten, så gå igenom fansens premiärtifon) och kunna ta helt nödvändiga kliv i utvecklingen.

Vi har även fått bevittna på de här båda matcherna - och framför de andra matcherna i tv-soffan – en hel del spännande unga talanger, som släpps fram och kommer förgylla tillvaron lite extra. Det är dessutom en bra mix av akademi- och icke-akademispelare. Vi har sett hur svenska fotbollslandslaget rasat på FIFA-rankingen den senaste tiden och det är en produkt av det gamla vi höll fast vid alldeles för länge. Den där rankingen kommer nog att falla några pinnhål till i år och nästa år, men sen…

Det finns något som är på väg att växa fram, en ny generation svenska fotbollsspelare som är betydligt skickligare och bättre utbildade. Svensk fotboll går en ny vår till mötes, det gäller bara att hänga i till dess att vi får se den faktiska utdelningen i form av bättre och bättre resultat.

Visst finns det mycket kvar att utveckla, att sträva efter ständig förbättring är något som hör vår idrott, och kanske livet i övrigt, till. Men det är också dags att stanna upp, om bara för ett slag, och ta in vad som faktiskt håller på att ske. Att ta in, vara medveten om och njuta av stunden. Det blir så lätt att bara vältra sig i det onda, det destruktiva som syns så mycket tydligare.

Nu fortsätter vi tillsammans att arbeta för svensk fotbolls framtid!

/Tränaren

Etiketter: tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln