Träna mer och börja tidigare

av tränaren - Nils Montan-Lund

Vi har i helgen kunnat läsa om att en grupp läkare, sjukgymnaster och idrottslärare har på uppdrag av Svenska Läkaresällskapet gått igenom den moderna vetenskapliga litteraturen kring barn och ungdomars behov av fysisk aktivitet.

 

Etiketter: tränaren

Resultatet var slående: Även 6-åringar behöver fysisk träning i stor utsträckning.
Det här har naturligtvis väckt uppmärksamhet på flera håll (bra!). Nu väntar man bara på att förslaget ska godkännas slutgiltigt av Svenska Läkaresällskapet och därefter ska fungera som faktagrund för föräldrar, skolor, politiker och sjukvård.

Men det är också ett problematiskt resultat för de, som med en dåres envishet hävdat att en av anledningarna till tappet av äldre ungdomar är att de börjar för tidigt med sin idrott. Samma personer som upprepar gång på gång att folkhälsan är idrottens huvudmål.

Så att börja med fotboll (för ViLirare handlar i största utsträckning om ”det gröna fältets schack”) eller annan idrott i säg 6-årsåldern, borde ur ett folkhälsoperspektiv vara alldeles utomordentligt bra! Rimligtvis borde det nu vara dags att lägga ner snacket om att man i dag börjar för tidigt med sin idrott. Det som borde problematiseras är att man börjar för sent och tränar för lite. Precis som jag nämnt i tidigare krönikor i ämnet. Naturligtvis ska den berörda träningen då utgå ifrån att barnen är just till exempel 6 år.

Det ska vara enkelt, massor av glädje, allsidig träning och lekfullt under ordnade former, men fortfarande utgå från fotboll, naturligtvis.
Frågan om avhopp högt upp i tonåren får vi helt enkelt närma oss på andra sätt. Här fortsätter jag att hävda att konkurrensen om uppmärksamheten i dag är så ofantligt mycket större än bara för tio år sedan. Det här är något vi inte kan förbise och måste både anpassa oss till och använda oss av i utvecklingen av ungdomsfotbollen i Sverige.

Det är inget trött argument, det är fakta. Det är så mycket lättare att förverkliga sig själv med alla de verktyg och kanaler som finns tillgängliga i dag, som vi inte hade förr.

Vi är mänskliga, vi söker snabb bekräftelse och tillfredsställelse och kan vi få mer uppmärksamhet på annat håll är det väldigt lätt att välja den vägen i stället.

Kan man sin grundläggande psykologi är det här inget konstigt alls.
Nu måste vi alltså se hur vi dels får fler att börja idrotta tidigare. Gärna att lokala klubbar kan hitta olika samarbeten kring att engagera de allra yngsta, där intresset skiftar blixtsnabbt från en dag till en annan. För föreningar med flera sektioner borde detta vara ett drömläge. Men också hur vi får dem att sen stanna längre.

Det är en gigantisk utmaning för svensk idrottsrörelse.
Det är också en gigantisk utmaning för politikerna, för det här innebär att idrottsstödet och möjligheterna att utöva idrott måste utökas ytterligare, framför allt för de som inte har råd. Vi vill ju att 6-åringarna ska få en så positiv första kontakt med idrotten som möjligt – det kan vara helt avgörande för det långsiktiga engagemanget.
Det ska bli oerhört intressant att följa upp vad reaktionerna blir och om det blir några förändringar i praktiken. Att det inte bara blåser förbi, som så mycket annat.

Det här resultatet kan nämligen vara den bästa nyheten på mycket länge för både den svensk idrottsrörelsen och folkhälsan.

​Länk till svt och läs mer om rapporten

/Tränaren 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln