Utan bra målvakt - ingen framgång

Av spelaren - Matilda Jansson

Utan en bra målvakt går det inte att komma långt i en turnering. Om vi ser tillbaka på sommarens VM i Brasilien stämmer denna gamla klyscha mycket väl. Manuel Neuer var fantastisk och tyskarna vann, Costa Ricas Navas, Mexikos Ochoa och Algeriets M'Bolhi (a.k.a. Ken Ring) bar sina underdoglag fram i turneringen och blev alla publikfavoriter. Varken ett favorittippat lag eller ett underdoglag når framgång utan en bra målvakt. Det är svårt att argumentera emot detta påstående.

Etiketter: spelaren

Inför sommarens VM i Kanada ses Sverige inte direkt som en av guldfavoriterna, däremot, om allt klaffar har vi chans på en medalj. Målvaktsspelet måste i så fall vara något utöver det vanliga, men med Hedvig Lindahl mellan stolparna är det inte en realistisk tanke. Jag är tämligen övertygad om att de flesta hemma i TV-sofforna förknippar Lindahl med ordet "tabbar" och jag är också lika övertygad om att många tänker "Hur många chanser ska hon få?".

Lindahl har säkerligen en hög högstanivå, men hon har en minst lika låg lägstanivå. I VM-semifinalen i Japan 2011 gjorde hon tre grova tabbar och krossade på egen hand alla drömmar om final. För er som har glömt (eller förträngt) till här! För mig är det obegripligt hur Lindahl kan få chans på chans i landslaget.

"Vem ska stå istället då? Lindahl har ju trots allt rutin från mästerskap". Visst, Carola Söberg kanske inte är någon världsmålvakt men hon är i alla fall betydligt jämnare än Lindahl. En jämn och stabil målvakt, utan det där lilla extra, kommer inte ge Sverige den extra fördelen som vi behöver för att vi ska kunna ta oss riktigt långt i turneringen. Däremot så kommer det att ge en tryggare backlinje och kanske, kanske en semifinalplats.

/Spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln