Vi spelar för många träningsmatcher

Av spelaren - Matilda Jansson

Om vi räknar bort de högsta serierna så har de allra flesta lag seriepremiär i slutet av april. Men eftersom våra planer oftast är spelbara långt innan dess så drar träningsmatchandet igång redan i februari. Mitt lag, exempelvis, kommer inför seriepremiären att ha spelat ungefär 15 träningsmatcher. Detta får mig att fundera, är det träningsmatcher verkligen något som gör oss bättre? Jag anser att det är högst tveksamt.  
 

Det finns ett stort problem med att spela träningsmatch efter träningsmatch under försäsongen. Målet med en tävlingsmatch är såklart att laget ska vinna, målet med en träningsmatch är snarare att prestera bra som individ för att visa för tränaren att man är värd en plats i startelvan. Känner du själv att du presterat bra, så spelar det ingen roll att laget förlorat med 4-0. De spelare som känner sig helt säkra på en plats i 11:an tar självklart heller inte ut sig i onödan. Summa summarum så har vi alltså ett gäng spelare som ger allt för att visa att just dem ska få förtroendet och en klick spelare som ser matchen som ett lite hårdare träningspass. Så blir vi verkligen ett bättre lag av detta? Kanske inte.

Att avstå från att spela träningsmatcher kanske inte är lösningen, även om jag måste säga att det är en lockande tanke, för att se hur utfallet skulle bli. Så vad ska vi göra istället? Självklart ska seriespelet starta tidigare. Att första matchen spelas i slutet april är enligt mig helt galet. Visst, någon enstaka vinter kan det komma snö i slutet av mars (som knappt ligger kvar mer än en dag), men det värsta som kan hända är att en eller ett par matcher blir framflyttade. Vi kommer i gengäld att bli bättre både som fotbollsspelare och lag och kanske sluta tappa mark till våra europeiska kollegor (som spelar dubbelt så många tävlingsmatcher jämfört med oss).


/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln