Att lägga band på känslorna

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Med risk för att trampa hela det svenska fotbollsetablissemanget och den svenska publiken på tårna måste vi nu diskutera Zlatan Ibrahimovic. Inte för hans briljans. Inte för hans genialitet och inte heller för hans fysik. Utan för hans temperament. 

Etiketter: supportern

Zlatan växte ur den rebelliska och ungtuppiga kaxigheten för längesedan och har, under de senaste säsongerna, axlat en ny roll. Den av kaptenen och ledarfiguren. Något som han gjort med bravur, speciellt under svensk flagg, men i helgen gjorde sig ungdomlighetens vansinniga temperament påmint i Paris Saint-Germains jakt på ligatiteln.

Det var i söndagens 3-2-förlust på Stade Chaban-Delmas i Bordeaux som Zlatan Ibrahimovic tappade fattningen och kritiserade både domarkår och trikolor efter slutsignalen. Förutom att kalla domaren för väl valda obsceniteter fortsatte han även med att påstå att "det här landet förtjänar fan inte ens PSG". Mitt framför den samlade pressen. Förstås. Zlatan har alltid valt sin egen väg och därmed också satt dramaturgin allra främst. Frågan är om det var så smart gjort den här gången?

Det som föranledde Zlatans ilska var att domaren Lionel Jaffredo, vid ställningen 2-2, inte upptäckte en hemåtpass av Bordeaux som hemmamålvakten Cédric Carrasso tog upp med händerna. En regelöverträdelse som förstås skulle ha resulterat i en indirekt frispark för PSG. Istället kontrade Bordeaux in det avgörande 3-2-målet. Självfallet blev Zlatan, tillsammans med både medspelare och supportrar, arga över domarens blunder. Det är bara naturligt. Men att hänga ut domaren på tork och såga honom längs fotknölarna var, i alla fall den här gången, att gå över gränsen. Nu har nämligen det franska domarfacket sagt ifrån. I ett öppet brev till det franska folket och omvärlden fördömer facket Zlatans påhopp på Lionel Jaffredo och även hans ursäkt som tvingades fram av Frankrikes idrottsminister Patrick Kanner på söndagskvällen. I den svenska landslagskaptenens ursäkt kritiseras alltjämt domare Jaffredo vilket domarfacket, med meriterade Stéphane Lannoy i spetsen, alltså fördömer.

Zlatans uttalande är att jämföra med Didier Drogbas okontrollerade ilska mot den norska domaren Tom Henning Øvrebø efter semifinalreturen mot Barcelona i Champions League 2009. Även då stod domaren för en svag insats men det rättfärdigade ändå inte att Drogba vrålade "It's a fucking disgrace" rätt in i TV-kamerorna. För det tilltaget stängdes Drogba av i sex matcher. Hans lagkamrat José Bosingwa fick fyra matchers avstängning och Chelsea tilldömdes böter på grund av spelarnas beteende. Att Zlatan och PSG skulle få syna samma bestraffning efter helgens utbrott är långt ifrån otänkbart.Alla som har spelat fotboll, eller någon annan sport för den delen, vet att det är svårt att lägga band på känslorna. Att kontrollera det som är själva charmen, essensen och kärnan i idrotten när det bara vill ut som allra mest. Alla som dock har idrottat vet även att det handlar om att föregå med gott exempel.

Det gjorde dessvärre Zlatan Ibrahimovic inte den här gången och dessutom gränsar raseriutbrottet till hyckleri då PSG, i samma match, tilldelades en ytterst tveksam straff av domare Lionel Jaffredo. Den franska huvudstadsklubben är dessutom den klubb i Ligue 1 som fått flest straffar den här säsongen (tillsammans med Metz). Nio straffar har PSG blivit tilldömda och långt ifrån alla är självklara. Så om vi ska börja räkna domartabbar och misstag kanske Paris Saint-Germain inte ens är inblandade i toppstriden längre. Men Zlatan, det unikum som han är, är klart bättre än så. Han ska inte behöva räkna domarnas misstag. Han ska bara spela hem poängen.

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln