Bra start på den svenska fotbollsvåren - trots allt

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Återigen fick en av den svenska fotbollens finare fester mörka rubriker. Redan före Stockholmdsderbyts start i lördags rapporterades det om en skadad supporter och två poliser som tvingats uppsöka läkarvård. Tråkiga men inte oväntade nyheter då den svenska vårens första riktiga fotbollsmatch stod mellan topplaget AIK och derbyrivalen Hammarby. Skador, bråk och inkastade föremål är aldrig, oavsett omständigheter, acceptabelt. Det är dock inte vad vi ska fokusera på nu eller minnas från helgens fotbollsfest. Istället ska vi minnas just partyt och den positiva kraft som faktiskt finns inom svensk fotboll.

Att över 40 000 personer tog sig till Friends Arena för en vårmatch i den sedan länge devalverade svenska cupen imponerar förstås. Derbyt mellan AIK och Hammarby hade inte spelats sedan 2009. Sex år på pappret men en evighet i verkligheten. En evighet lång nog för att fylla nästan hela nationalarenan. Att stämningen och sedermera matchen levde upp till det förväntade publiktrycket bådar gott inför resten av säsongen.

Den svartgula hemmaklacken vrålade, sjöng och stöttade sitt AIK för fulla halsar samtidigt som den grönvita bortasektionen aldrig slutade trumma. En stämning som, akustiken till trots, gick att ta på. En förväntan som gick att se och en hoppfullhet som darrade högt i trumhinnorna lade grunden för den positiva matchbild som vi sedan bjöds på. Den välklädda Andreas Alm och hans Harry Redknapp-inspirerade energi tog AIK till ett tidigt 1-0-mål samtidigt som de gula korten haglade över hemmalagets derbytända spelare.

I andra änden av planen stod dock en farbror iklädd rutig skjorta, prasselbrallor och ett taktiskt lugn. Ett lugn gott nog att vända matchen åt Hammarby. Nanne Bergstrands kyliga beslut och taktiska näsa ledde till en 2-1-ledning för Hammarby. En ledning som också blev slutresultatet. I efterhand har domarinsatsen och fotbollens orättvisor diskuterats i AIK-lägret men sådant kommer alltid att ske i den här sporten. Det som vi mer objektiva fotbollsentusiaster fokuserar på är derbyts öppenhet och underhållningsvärde. För även om Alms mannar slutligen tacklade sig ur matchen och även om Bergstrands backlinje inledde derbyt lägre än den egna målgården bjöds jag, och 40 000 med mig, på en offensiv där båda lagen gick för vinst. Vi bjöds på en match som indikerade både anfallslusta och frenesi.

Sådan fotboll som bjuder in fansen till resten av säsongen. Och i ärlighetens namn var det bra att Hammarby gick vinnande ur striden. Inte för att det var rättvist men snarare för att AIK kommer ha sitt massiva publikstöd året igenom. Hammarby, som nykomling, behöver all skjuts de kan få in i säsongen för att Tele2 alltjämt ska fortsätta fyllas. Det är nämligen inte bara bra för Hammarby. Det är bra för Allsvenskan också.

/Supportern

Etiketter: supportern

Senaste krönikor

Arkiv

Fler krönikor av