Fotboll på is i Kina….och Bandyn med stormsteg mot OS…

Av Per-Erik Holmström

När de allra flesta ”fotbollslirare” nu väntar på att de riktiga säsongerna skall komma i full gång… väntar vinterkusinerna på sin egen SM Final och Svensk Super Bowl…. 


 

Det hela kan te sig lite komiskt när Bajens fotbollsdamer och staden, för att spara pengar, hoppas Bandylaget skall åka ur SM Slutspelet så tidigt som möjligt  för att komma åt Zinken…så speciellt i år med mild vinter finns stora möjligheter för starka och tidiga vårkänslor… förra året tog det hela 4 veckor att få bort isen…

Jag tänkte nu backa bandet en månad.. när jag tillsammans med Bandylegenden Hasse Johansson och Fotbolls Legenden Börje Marcus, samt Jan Sjonemark…stod på en ”rojaistisk” sjö 20 mil norr Beijing… för den historiska första bandy matchen i Kina.  En vecka senare stod Kinas nya Bandylandslag på isen i Khabarovsk –  i den där hypermoderna inomhusarenan Jerofej Arena – för VM Premiär mot Mongoliet… Detta är en resa som tagit sporten och andra länder nästan 100 år att genomföra… Vi behövde blott en vecka… allt i syfte att med Kinas inträde i Bandyfamiljen ge den klassiska sporten en stor och realistisk möjlighet att nå OS, tja varför inte redan 2022 i Beijing…

I historiebeskrivningen kan det ju låta som en rätt enkel och självklar väg, där vi likt en enkel algoritm vinner serien och löser uppgiften … Men alla ni som blivit och är mästare, eller som bara gått en vanlig golfrunda, vet att vägen alltid inte är den rakaste…Jag konstaterar bara fint att Industrivärden, en av de just nu mest utskällda i media, faktiskt visade mer ledarskap, än vad alla tjänstemän i hela Sverige lyckades uppbåda… så ett stort tack till dem och Sandvik… deras ledarskap var absolut avgörande….för att vi skulle komma ut på banan…  

Hur som helst stod vi ju nu på den där sjön för ”Chengde Bandy Winter Classic” – Bandyns eget svar på NHL Winter Classic och där huvudrollen egentligen skulle spelas av två världsklasslag som Baikal Energy och SAIK, och med den ryske fd Tungviktsvärldsmästaren Nicolai Valuev, utsänd från den ryska duman, för att inviga eventet. Arenan en sjöis i Qing dynastins sommarpalats, med en skridskotradition i över 300 år och meterdjup is knakade ordentligt när SAIK och Bajkal Energy gjorde upp om den Internationella titeln ”Winter Classic”. Bajkal lyckades till slut vinna ”matchen” med internationell täckning med 7-6. Men I Kina, den här dagen spelar Nordic Vikings huvudrollen och vinner sin match mot det nya Kinesiska Landslaget med 6-3… för fokus i Kina var mer på det Kinesiska Landslaget och 10 års jubilerande Nordic Vikings, som numera är obesegrade både i Ishockey och Bandy mot Kinesiskt motstånd. Ja denna stora vålnad för Kineserna innehöll bl.a Hans Johansson, Börje Marcus, Anders Jakobsson, Anders Dino Söderholm, Peter Lagerlöf med flera…

Efter Winter Classic, var det bara att packa ihop för en 250 mil lång resa, med buss, bil, tåg, flyg, natt tåg, flyg buss till Khabarovsk…. Ja… och sedan B VM… Mycket går ju att läsa sig till här och vägen började ta form, men några intryck, förlust i sista minuten mot Asiens bästa bandylag i premiären, vinster mot Somalia, Kinesiske Konsuln på plats inför matchen mot Tyskarna, där Kina tar ledningen och arenan kokar…Kinesiska spelare som röker och åker omkull på invigningen, bara flaggan stod upp, … samt Svensk-Kinesiske Johan Chang som gör 17 mål vinner skytteligan och bär laget.. och som likt Tumba skulle kunna utryckt ”kul lir det här vad heter det”….utan att bli missförstådd.. Trots det väljer jag ett litet annat ögonblick… som säger det mesta om Fotboll på Is…Bandyspelet och lirarna eller virtouserna….

Förbundskaptenen Hasse Johansson, en gång ansedd som världens bäste bandyspelare,  skall träna försvarsspel med 11 ganska självsäkra Kineser, som varit med om allt,…. Jag står vid andra målet och skjuter lite på målvakterna… 11 spelare står på egen planhalva fullt stridsklara… Hasse kommer ned och hämtar bollen i eget straffområde … 11 sekunder senare jublar hela arenan… Hasse har snurrat upp alla 11 - lagt in bollen….11 käglor ligger på isen…nåja någon kon står väl… och bevisat sin egen tes, det är alltid bara en att dra för oss lirare….    ​/Perka Holmström… Från ett ställe längre bort än Sibirien… där han konstaterar att det behövs både ledare och lirare i sportens värld….

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln