Akademierna bär frukt – men var är SvFF?

av tränaren - Nils Montan-Lund

Debatterna kring barn- och ungdomsfotbollen har mattats rejält den sista tiden.

Föga överraskande naturligtvis, så här blir det varje gång.

Det som ofta hamnar i skottlinjen är det som kallas för akademier, alltså klubbar som har lag/verksamheter som riktar sig till de som kommit längst i sin fotbollsutveckling. 

Etiketter: tränaren

En anledning till att de ofta får kritik är det faktum att de, precis som distrikts- och ungdomslandslag, ofta domineras av spelare födda under första halvan av året.

Det är en berättigad kritik. Det är klart att en spelare i ung ålder, som har ett halvårs  (ibland mer) försprång i fysisk och mental mognad oftast ser ut som en mycket bättre spelare än den född senare. Men vi vet att den sistnämnda kan vara den med störst talang i praktiken och att den riskerar att selekteras bort.
Nu tycker jag att vi i dag är bättre på att ta hand om talangfulla spelare, som av olika orsaker inte tas ut till ett akademilag. Men det kan fortfarande bli ännu bättre – på båda fronterna.

Det här är en nyckel till svensk fotbolls utveckling, att öka så väl kvalitet som kvantitet på urvalet av unga, lovande spelare. Samtidigt ser vi i dag, vilket nämns väldigt sällan, att svensk fotbolls satsning på akademiverksamheter faktiskt har burit frukt. Malmö FF är ett utmärkt exempel. Klubben kvalade sig in till huvudturneringen i Champions League, som första svenska lag på 14 år. Många av spelarna har utbildats i klubbens egen akademi. Dessutom har vi bronset i U17-VM 2013 och U21-EM i sommar efter en heroisk insats i play off mot Frankrike. Båda lagen bar stark allsvensk prägel.

På flicksidan kommer vi ihåg guldet i F19-EM för tre år sedan och finalen i F17-EM för två år sedan, även där präglades lagen starkt av spelare från svenska elitföreningar. Så visst har satsningen på akademier gett resultat. Nästa steg borde alltså vara att bli mer professionella och bättre på att ta hand om spelarna i akademiverksamheterna. Dessutom måste man överlag verkligen bli bättre på att ta hand om och utveckla de verksamheter som inte är akademier. Den vägen får vi ju också fram ett stort antal elitspelare. Det här bör falla under SvFF:s ansvar, men hittills har det varit väldigt tyst från deras sida. Det är oerhört märkligt. Antingen har man dåligt självförtroende, eller så är man inte intresserade av det ansvaret egentligen.

Tittar vi förresten på den senaste F16-truppen (födda 1999) ser vi att flera av spelarna kommer från klubbar, vars A-lag spelar i Damallsvenskan. Men det finns också ett gäng vars representationslag befinner sig långt ifrån den verkligheten. Båda spåren behövs bevisligen. Det är däremot oroväckande att av 42 spelare, är endast 12 födda under andra halvan av året. På en större samling borde man kunna jämna ut det betydligt. Frågan är återigen om förbundet är intresserade av att utbilda framtida elitspelare, eller vinna kortsiktiga resultat med 16-årslagen. Man signalerar i alla fall det sistnämnda.

Så var är SvFF egentligen? Vi har varken sett röken av dem eller hört någon uttala sig om vad svensk fotboll vill. Det är väldigt oroväckande, rentav lite skrämmande.

Det är oprofessionellt och oseriöst att vara så slutna och dåliga på att kommunicera ut vad man står för och hur vi ska nå dit.

I stället verkar man mest intresserade av att förverkliga sig själva.
Det är dags att ta in de som verkligen kan och vill utveckla blågul fotboll.

Patrik ”Bjärred” Andersson har ju anmält sitt intresse, men frågan är om han då snarare gjorde sig själv till ett hot än en möjlig tillgång i SvFF-pamparnas ögon…

/Tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln