Fyra intressanta bröder

Av nörden - Wille Lund

10 000, det är antalet träningstimmar man brukar säga att det tar från botten upp till proffsnivå. Om två proffs-satsande fotbollsbröder kan dela upp dessa timmar mellan sig om de alltid tränar tillsammans är oklart, men visst får två syskon en gemensam fördel. Det blir lättare på något sätt, den passningsvänliga tegelvägen byts ut mot brorsan, och det gör även konorna på marken och hunden i målet. 

 

Syskonen utmanar varandra, höjer varandra. Frågan är om verkligen bröderna Elm eller Touré verkligen skulle varit där de är idag, om det inte vore för varandra. De nyss nämnda är två av världens mest framgångsrika fotbollsbröder idag, Yaya och Kolo. Trion innan, bröderna Elm, är förmodligen Sveriges mest kända i den kategorin. Men i denna text skriver jag varken om ett brödrapar eller en trio. Familjen Hazard har fotbollsbröder i fyrtal.

Hazard är såklart ett välkänt namn för alla fotbollsälskare. Eden spelar vänsterytter i Englands ligaetta Chelsea, sedan 3 år tillbaka. Den tekniske belgaren slog igenom i Lille och blev ett av världens största framtidsnamn. Han flyttade till London som 20-åring där han unna för unna har blivit en av lagets viktigaste spelare, och en av världens bästa. Att Hazards framtid var så ljus var dock inget som överraskade alltför mycket, åtminstone inte för de som kände till familjen Hazard sen tidigare. Hans mamma spelade fotboll i den belgiska högstadivisionen för damer fram till att lilla Eden låg i magen, och pappa Hazard spelade i La Louviére i andradivisionen.

Men det stannar inte där. Son nummer två, Thorgan, är ytterligare en Hazard som Chelsea har lockat till sig ett kontrakt med. Belgiska U15, U16, U17, U18, U19, U21, och nu senast A-landslaget. Sedan Thorgans föddes i mars 1993 har fotbollskarriären pekat rakt uppåt. Vid 17 års ålder började han spela i Lens, innan även han skrev kontrakt med Chelsea. 21-åringen, som till skillnad från Eden spelar i mitten av banan, är för tillfället utlånad till Borussia Mönchengladbach.

Vi rullar vidare till Jupiler League, där Kylian Hazard spelar - även han offensiv mittfältare. Efter ankomsten 2014 har det dock inte blivit många minuter spelade för belgaren, som är den tredje brodern i ordningen. Tre bröder redan ute i tre av Europas finaste ligor. Eden, Thorgan och Kylian. Men så har vi en fjärde, enligt vissa dessutom även den mest lovande. 11-åriga Ethan Hazard blir en kille att hålla koll på. Vi får även drömma om en dag om sisådär 6-7 år, då Chelsea har nappat åt sig även Kylian och Ethan, och presenterar fyra bröder i samma laguppställning.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln