Jävla domartaska 

Av mästaren - bernt Ljung

Noterar att herrallsvenskan rankas som nummer 23 i Europa. Det är bara att tugga i sig eftersom vi inte är bättre men jag undrar samtidigt, är våra domare lika medelmåttiga?

 

Det fanns en tid när svenska domare bar med sig reservbollen i nittio minuter. Eller…? Nej, det var förmodligen inte reservbollen man såg, det var bara ett tecken på att domarna var otränade.

Idag är domarna precis som spelarna väl förberedda fysiskt. Jag är imponerad över de modiga killar och tjejer som vill bli domare eftersom klimatet utanför plan är så uppskruvat, så hotfullt att uttrycket ”din jävla domartaska” i sammanhanget framstår som rena komplimangen. Jag har en kvinnlig bekant som dömer och som visste precis vad hon skulle svara i en match när den obligatoriska frågan om ”har du mens eller?” kom eftersom hon befann sig i, ja just det…

Har dålig koll på innehållet i domarutbildningen men en elitdomare sa till mig för många år sedan att den bästa utbildningen du kan få som domare är att spela själv. Han hade varit en ojust och medioker mittback i division fyra och en mästare på att fuska och utnyttja domarens brister. Denna erfarenhet hade han tagit med sig i sin domarroll och kanske tack vare det så blev han Sveriges bästa i flera år. Idag är denna möjlighet utesluten eftersom när du slutat spela så är du för gammal för att hinna utbilda dig såvida du inte lägger ner som junior. Det här förhållandet är komplext eftersom när du förmodligen är bäst och som mest mogen som pipblåsare så faller du för åldersstrecket. Precis som för en spelare så betyder erfarenhet och mognad otroligt mycket och kunde man mixa det med en fortsatt stor hunger att prestera och viljan att vinna och en god fysik så har du förmodligen skapat den optimala spelaren. Men även en viljestark spelare faller ifrån därför att kroppen vissnar över tid och då hjälper inga gamla meriter i världen. En domare däremot klarar av att springa både hyfsat snabbt och länge en bra bit upp i åldern och de närkamper det handlar om här är verbala, så även om de är dryga så skadar de i alla fall inte fysiskt. Så därför, höj pensionsåldern för domarna!

Palestinas president Abbas är i Sverige, inbjuden av Steffe Löven. Detta besök är väldigt kontroversiellt eftersom de enligt många legitimerar Hamas terror så här har statsministern och utrikesminister Wallström ett jobb att göra för att på ett trovärdigt sätt motivera det. Det oroliga läget där har ju existerat ända sen man gav ett land utan folk till ett folk utan land och varit en het politisk fråga där många människor har satt livet till. Under många år har rutinerade och duktiga toppolitiker världen över försökt att medla fred mellan parterna utan att lyckas eller i alla fall nå ett varaktigt resultat. Med den vetskapen känns utrikesministerns ord i radio om att hon nu, när Sverige har erkänt Palestina som stat ska ställa krav och säga till Abbas att omgående sluta bruka våld. Hm, här har tron på sin egen förmåga att lösa en världens svåraste konflikter slagit alla rekord.

Ser Sassuolo möta Inter i en reprismatch från första februari. Matchen spelas i Modena eftersom klubbens arena från 1972 endast tar 4000 åskådare. Att Sassuolo, en kommun i Emilia-Romagna regionen med endast drygt 40000 invånare har ett Serie A-lag är imponerande. Att de dessutom nu ligger på stabilt avstånd från degradering är värd all respekt. Andra halvlek mot Internazionale är en holmgång. Trots bara korta och ryckiga perioder med spel tack vare alla möjliga avbrott så är det fängslande eftersom fotboll, när den är som bäst, handlar om så mycket mer än bara perfekta passningar och snygga mål. Jämför man klubbarnas meriter så handlar det här om en knatte som har fällt en gigant så segern är förmodligen värd mycket mer för både klubben och staden än de tre poäng spelarna har i sina väskor de tjugo km man ska färdas innan man är hemma i Sassoulo igen.

Varje gång jag under vintern kikar in på Eurosport så visas backhoppning. Det är den ena folkfesten efter den andra från Mellaneuropa med bra drag och stort underhållningsvärde. I Sverige har sporten aldrig nått samma publika höjder om man undantar några storhetsperioder kopplade till bra hoppare långt tillbaka. Jag tror inte sporten är en sovande jätte vad beträffar intresset i Sverige men jag tror att det finns fler än jag som tycker det är imponerande att se en människa, utan skyddsnät, hoppa över 100 meter. Det är med backhoppning som med hastighetsåkning på skridskor, det vore uppfriskande att ånyo finna några svenska atleter som regelbundet kunde kriga om pallplatser mot de bästa i dessa klassiskt vackra vintersporter.


Salve 

/Mästaren

Etiketter: mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln