SvFF måste ta ansvar för utvecklingen

AV Tränaren - NILS MONTAN

Hur mycket ansvar tar Svenska Fotbollförbundet för svensk fotbollsutveckling?
Alldeles för lite, om ni frågar mig. I den här krönikan tänkte jag bena ut varför och vad de i stället borde göra, för att vi ska bli bättre och slagkraftigare såväl nationellt som internationellt.

 

Etiketter: tränaren

Vi börjar med att titta på distriktslags- och ungdomslandslagsverksamheten, som faller under våra respektive distriktsförbund och SvFF. Vad är syftet med dessa?
Naturligtvis att ta fram, utbilda elitspelare som sen ska kunna spela på hög nivå både här hemma, i våra landslag och även i ute i de lite finare ligorna i Europa.
Det här är i mina ögon ett väldigt viktigt spår att ha, men spetsen blir för tunn för tidigt. Idén med skugglandslag borde också överföras på distriktslagsverksamheten. Även om det på ett sätt är ett underkännande till de som ansvarar för den.

Jag har själv sett ett antal distriktslagsuttagningar där spelare, som varit utmärkande i isolerade moment gått före mer funktionella och talangfulla lirare. Problemet är bara att de sistnämnda varit antingen födda senare på året, eller just haft svårt med de isolerade momenten. Det är ju brutalt okunnigt i mina ögon att selektera på dessa grunder. Antingen är det för att man som Distriktsförbundskapten (DFK) inte kan, eller för att man vill nå kortsiktig framgång för sig själv och sitt förbund. Egentligen ska inte skugglag behövas här, men ser vi till hur det faktiskt ser ut i verkligheten så finns ett skriande behov.

Ibland har man även ställt frågan varför man inte tagit ut fler spelare, eller en grupp till som i dag kanske inte ligger längst fram. Då har svaret ofta varit: ”Vi bedömer inte att det finns tillräckligt många bra spelare för det”. Oerhört nonchalant i mina öron. Återigen: distriktslags- och ungdomslandslags-verksamheten är till för att utbilda framtida elitspelare. Men på något sätt faller just ordet utbildning mellan stolarna. Det handlar om att prestera här och nu. Man motverkar på så sätt sitt eget syfte väldigt effektivt.

I stället förlitar sig just nu våra förbund helt och hållet på att klubbarna i vårt avlånga land ska ta fram de här spelarna. Det i sig behöver inte alls vara fel, men blir väldigt kontraproduktivt när vi har för få ordentligt utbildade tränare utspridda över fler verksamheter. Här måste SvFF göra ett rejält krafttag och lägga mycket resurser.

Ta det tyska fotbollsförbundet som exempel. De har ett enormt antal tränare med UEFA B-licens i förhållande till exempelvis England. De har dessutom runt 1000 anställda tränare, som alla måste ha minst UEFA B-licens, ute i landet och både scoutar och tränar unga, lovande spelare varje vecka. De som inte väljer de professionella klubbarnas akademiprogram, får alltså i stället varje vecka minst en träning av en instruktör från förbundet. Snacka om att ta ansvar för sitt lands fotbollsutveckling. Det här är ett system man borde se över och försöka utforma även i Sverige utifrån våra förutsättningar.

”Om vi hjälper klubbarna, så hjälper vi oss själva. Spelarna i våra landslag (ungdomslandslagen och Joachim Löws lag) kommer från klubbarna”, säger tyska förbundsbasen Robin Dutt till The Guardian.
(How Germany went from bust to boom on the talent production line)

Här kan jag tänka mig att motargumentet från SvFF skulle vara att man inte har de ekonomiska resurserna. Ett ganska trött svar, eller rent skitsnack om man så vill. Det handlar om var man väljer att lägga pengarna. I fiaskot Friends Arena försvann en hel del, som åtminstone hade kunnat vara en del av ett sådant här projekt. Men är SvFF intresserade av det, egentligen?

Så på en rad punkter kan och borde SvFF ta ett betydligt större ansvar för fotbollsutbildningen i Sverige och lägga resurser på rätt saker. Det finns en ny, fin spelarutbildningsplan och en bättre tränarutbildning nu. Men allt det är snudd på bortkastat om man inte når ut i större utsträckning till klubbarna.

/Tränaren

Senaste krönikor

Arkiv

FLER KRÖNIKOR AV