Januarifönstrets mäktigaste deal 

AV NÖRDEN - WILLE LUND

Så var januari förbi, och vinterfönstret för övergångar i fotbollsvärlden är återigen stängt. Nu kan vi blicka tillbaka på det mest intressanta som har hänt från årsskiftet fram till deadline-day för ett par veckor sedan. Många intressanta övergångar tagit har plats. Inte minst Cuadrado till Chelsea, Bony’s ankomst till Manchester City och Romas värvning av tidigare CSKA-spelaren Doumbia. 
Och så Schürrle, en övergång snäppet vassare än de andra. Till skillnad från tidigare nämnda Cuadrado, Bony och Doumbia så går Schürrle till ett mindre lag i en mindre liga, och bidrar till överraskande ligatvåan Wolfsburgs Januari-förstärkning. 

En väldigt bra förstärkning dessutom, tysken var visserligen ingen självklar startspelare i VM i somras, men i.o.m. Reus skada fick han en hel del speltid - och bidrog med bl.a två mål efter ett inhopp mot Brasilien. Schürrle återvände “hem” till England med ett VM-guld men spelade endast fram till årskiftet innan han återvände hem på riktigt. Hem till Tyskland och Bundesliga. Hem till en liga intressantare än på många år. Bayern München är som väntat ligaetta som världens bästa lag, men inte med några 20-30-40 poängs marginal. Efter bland annat en 4-1 förlust mot överraskande, otippade och borträknade VfL Wolfsburg har man ett försprång på 8 poäng.
Antal poäng ner till rivalen Borussia Dortmund är dock mäktigare än någonsin, hela 30 (!) poäng skiljer lagen åt. Trots en trupp med megastjärnor som Hummels, Immobile, Mkhitaryan och Reus har laget fått kämpa nere vid det röda strecket. 

Laget som för två säsonger sedan gjorde succé i både CL, ligan och cupen har nu fått nöja sig med fattiga 5 vinster på 20 matcher. Man låg i förra veckan sist i ligan, men efter en 3-0 seger mot Freiburg har Dortmund-laget flyttats upp två steg i tabellen, inget som fansen kan glädja sig så värst mycket åt - men de världskända fansen skulle få sitt plåster på såret. En av världens största 
talanger, men också en av silly season-ryktenas favoritkompisar, är Dortmund-spelare. Under både förra året men framförallt under januarifönstret har det snackats en hel del om en viss tysk. 
Liverpool? München? Manchester? Madrid? Frågan när har nästan varit större än var när det har spekulerats kring Marco Reus flytt. Och strax efter januarifönstrets deadline hade fans-favoriten bestämt sig. Reus visade på både mod och klubbkärlek då han den 10 februari skrev under ett förlängnings-kontrakt med “det sjunkande skeppet” Dortmund. 

Den 31 maj för snart 26 år sedan föddes Marco Reus i Dortmund i Tyskland. Som femåring började han lira boll i Post SV Dortmund, innan han två år senare började spela i den gulsvarta-tröjan, för Borussia Dortmund. I proffskarriären klättrade han från Rot Weiss Ahlen’s B-lag upp till A-truppen och sedan vidare till Borussia Mönchengladbach, där han debuterade som 19-åring. 
Reus blev nygammal spelare för Borussia Dortmund 2012, där han hittills han gjort 30 mål på bara dubbelt så många matcher. Och av vad som har hänt under den senaste veckan kan vi nog förvänta oss en rejäl förökning i både matcher och mål i Dortmund-tröjan.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste krönikor

Arkiv

Fler krönikor av