Dan Persson missar hela målet

Av Tränaren - Nils montan lund

Dan Persson på Idrottens Affärer hyllar Bandyförbundets motion om att återgå till en indelning av vinter- och sommaridrott upp till 14 år.

Alltså: en 10-åring som vill tävla i fotboll även på vintern ska inte få göra det, utan tvingas välja en annan idrott.  Han motiverar sitt bifall på följande vis:

”Deras motion skulle leda till bättre tränade 16-20-åringar med bättre motorik, ökat antal som stannar kvar i idrotten efter 13-14 där drop out talen accelererar”.

Det är rena antaganden, påhitt till och med.

Han skriver även att det är vetenskapligt bevisat att för tidig elitsatsning är negativt. Först och främst måste man då definiera elitsatsning och för det andra så är det inte bevisat. Det finns studier som tyder på det (återigen beroende på definitionen av ordet), men att kalla det för bevis, då är man – precis som Bandyförbundet – ute på väldigt hal is.
Det är ungefär i paritet med följande citat från författaren till ”Så funkar ungdomsfotboll”, som skriver:

”Fotboll är världens roligaste sport. Tycker inte ungdomar att den är värd att syssla med har vi gjort något fel”.

Det finns ju faktiskt de som inte ens är intresserade av sport och det är inte så att fotbollen då har gjort fel.
Det är alltid tråkigt när argumenten och slutsatserna är så ensidiga och inskränkta. Att det blir så låg nivå. Vi borde ha kommit längre än så. Det räcker med att ställa två motfrågor där svaren är så uppenbara att det är skrattretande:
1. Kommer 12-13-åringen som vill satsa helhjärtat året runt på en idrott och tävla med den att fortsätta om den tvingas välja ytterligare en?

2. Kan inte exempelvis fotbollen erbjuda en så allsidig träning att utövarna får den fullvärdiga motoriken?
Svaren:

Nej, man skapar bara en annan anledning att sluta tidigt.

Jo, självklart med rätt utbildade tränare.
Dan Persson har annars haft flera bra inspel i debatten kring barn- och ungdomsidrott den senaste tiden. Men här missar han hela målet.
Säg att vi definierar tidig elitsatsning som organiserad träning i mer än 10 timmar per vecka när du är 10 år (den definitionen är egentligen felaktig, men det är så man kallat den träningsmängden i debatten).  Det finns ju faktiskt en svensk studie där utövarna som låg på den träningsmängden visade sig ha en bättre självkänsla än de som tränar mindre. De löpte dessutom ingen ökad risk för att drabbas av psykosomatiska besvär (som annars brukar vara ett argument mot sådan träningsmängd i unga år). Sen är inte den studien ett bevis, men den påvisar att det inte behöver vara på det sättet som hävdats.
Ska jag tala från egen erfarenhet, så har jag aldrig krävt av någon att välja idrott. Och då har jag haft många spelare som utövat allt från handboll till alpint, gymnastik och konståkning. Jag har alltid låtit dem välja själva om de vill prioritera idrott efter säsong.

På samma sätt tycker jag att det inte någonstans är rimligt att tvinga fram vilken idrott man tävlar i beroende på säsong, för av dessa jag har tränat, så har valen skiljt sig mycket åt. Det här måste få vara barnens eget val.
Det man får ge Bandyförbundet är att det åtminstone är ett modigt inspel.

Men förhoppningsvis förstår idrotts-Sverige bättre än så.
Läs mer här>

/
Tränaren

Etiketter: tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln