10 ögonblick att minnas från Afrikanska mästerskapen

av spelaren - Matilda Jonsson

Afrikanska mästerskapen är över för i år och inom kort kommer mästerskapet säkerligen att falla i glömska för de flesta. För er som inte alls har hängt med kommer här en snabbsummering av turneringens pärlor. 

1. Bästa matchen: Kvartsfinal mellan Algeriet och Elfenbenskusten. Den moraliska finalen?

2. Tråkigaste matchen: Finalen mellan Ghana och Elfenbenskusten var ett riktigt sömnpiller i 120 minuter. Men i straffläggning förändrades allt.

3. Dramatiken: När Elfenbenskusten inledde straffläggning med att missa två straffar trodde nog de flesta att Ghana skulle gå mot en säker seger. Men Elefanterna hade inte gett upp. Ghana missade en straff och vips var det match igen. En lång kavalkad av fantastiska straffar följde och helt plötsligt hade samtligt utespelare i båda lagen lagt varsin straff.  Nu återstod målvakternas kamp. Elfenbenskustens målvakt Barry Copa blev stor hjälpte när han både räddade antagonisten Razaks straff och kort därefter satte sin egen. Faktum är dock att Barry Copa låg mer än han stod upp under straffsparksläggningen. Först hade han kramp vilket följdes av en nästintill bruten hand. Vem som spelade huvudrollen i straffläggningen var det inget snack om.

4. Vändningen: Helt klart Kongo-Kinshasas vändning mot grannlandet Kongo-Brazzaville i kvartsfinalen. Laget var inför matchen nederlagstippade, helt planenligt låg man under med 2-0 och Kongo-Brazzaville tycktes gå mot en solklar seger. Istället slutar matchen 4-2 till Kinshasas fördel.     

5. Målet: Ghanens Atsus pärla mot mot Guinea, tätt följt av Balboas otroliga frispark i den omdiskuterade kvartsfinalen mellan Ekvatorialguinea och Tunisien.

6. Skandalen: Det som orsakat de största rubrikerna här hemma är publikskandalen i semifinalen. Ghanas supportrar blev inslussade till planen och fördes sedan ut genom spelargången för att skyddas. Samtidigt försökte man jaga ut hemmanationens supportrar från arenan med hjälp av en helikopter. Helt klart ingen vidare propaganda för Ekvatorialguineas värdskap. Men innan vi fördömer det som inträffade allt för mycket kanske vi ska påminna oss om vad som händer här hemma på var och vartannat Stockholmsderby.

7. Besvikelsen: Kameruns tidigare uttåg ur turneringen var kanske med VM på näthinnan ingen stor överraskning, men visst hade man hoppats på att de skulle ha återfått någon sorts harmoni i laget.

8. Ironin: President Obiangs biljett-propaganda. Med ena handen delade han ut hundratusentals gratisbiljetter från "egen" plånbok. Med andra handen har han byggt upp en fantasistad mitt i djungeln med golfbanor och palats 

9. Solbrännan: Här står Elfenbenskustens förbundskapten Hervé Renard i en klass för sig. Ständigt iförd en vit märkesskjorta gick den perfekta brännan inte att missa. När han dessutom i finalen fick möjligheten att byta skjortan mot en tröja, och där emellan passade på att dansa loss gick nöjdheten inte att ta miste på.10. Skönaste firandet: Elfenbenskustens materialare (?) som efter vinsten sprutade kylsprej mot publiken, för allt han var värd.

/Spelaren
 

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln