Likheterna är många - Handbolls-VM och Afrikanska mästerskapen

Att Qatar har fått arrangera handbolls-VM har retat upp många. Hela mästerskapet är på något sätt surrealistiskt med tanke på att nästan hela laget är köpt, ja till och med publiken är köpt. När sedan den ena domartavlan efter den andra radar upp sig och gör att Qatar helt oväntat (?) kliver in i final, känns spektaklet ännu mer bisarrt.

 

Jag själv, som inte tillhör den innersta handbollskretsen, kan nästan skratta lite åt parodin i hela situationen. Men jag kan inte undgå att få lite kalla kårar när jag tänker på hur det kommer att se ut om sju år i Qatar. Skulle samma sak kunna hända inom fotbollen - världens största sport? Tanken är onekligen skrämmande.

Faktum är att samtidigt som handbolls-VM i Qatar har gått av stapeln, har nästan identiska händelser utspelat sig några hundra mil söderut från Doha. Platsen är Ekvatorialguinea och de gemensamma nämnarna är många.

Både Qatar och Ekvatorialguinea är odemokratiska länder och det bryts ständigt mot de mänskliga rättigheterna. Dessutom får båda länderna enorma intäkter från sin olja. Även strategin att köpa in spelare och erbjuda medborgarskap har Ekvatorialguinea, precis som Qatar, haft ett tag. Redan i början av 2000-talet rekryterades de första spelarna till landslaget, och under Afrikanska mästerskapen 2012 var i stort sett hela laget nytillkomna medborgare, de allra flesta Brassar. Till detta mästerskap går man dock stolt ut och berättar att alla spelarna har någon anknytning till landet, fortfarande rekryterade men inte fullt så illa som för tre år sedan alltså. Men den allra mest uppenbara likheten är nog ändå den huvudroll som domaren, i lördagens kvartsfinal mellan Tunisien och Ekvatorialguinea, minst sagt spelade.

I den 93: matchminuten såg domaren något som bara han kan ha sett och dömde därefter straff till hemmanationen. Balboa placerade straffen säkert i mål och man hade fått till en förlängning. Samma procedur upprepade sig sedan under den första förlängningskvarten och Ekvatorialguinea fick en frispark i perfekt läge utanför straffområdet. Att matchens bästa spelare Balboa sätter en magnifik frispark rakt upp i krysset kan man däremot inte ta ifrån honom, men det finns all anledning att förstå Tunisierna frustration. Nu väntar Ghana i morgondagens semifinal för hemmanationen, återstår att se om Ekvatorialguinea precis som Qatar lyckas glida fram hela vägen till final.

/Spelaren
Etiketter: spelaren

Senaste Krönikor

Arkiv

Fler krönikor av