Är Afrikanska mästerskapen i Ekvatorialguinea en rökridå?

Av spelaren - Matilda Jansson

I november ifjol, med drygt två månader kvar till avspark, stod Afrikanska mästerskapen utan värdland. Marocko hade precis, på grund av rädsla för ebola, avsagt sig värdskapet och endast ett land anmälde intresse att ta över arrangörskapet. Landet var det lilla oljelandet på Afrikas västkust, Ekvatorialguinea.


 

Tillsammans med grannlandet Gabon arrangerade Ekvatorialguinea mästerskapen för bara tre år sedan, vilket innebar att "endast" två nya arenor behövde byggas. En av de nya arenorna byggdes i staden Mongomo, mitt i regnskogen på gränsen till Kongo i landets ostligaste del.

Staden är födelseplats för president Teodor Obiang Nguema och man kan säga att han minst sagt har försökt att sätta den lilla orten (med 7 000 invånare) på kartan. The Guardian beskriver hur folktomma avenyer leder fram till överdådiga presidentpalats. Lyxlägenheter och residens med poolområden hittas längs hela avenyn. I denna märkliga ort kan man även hitta golfbanor, ett amerikanskt-byggt universitet och bibliotek samt mataffärer som säljer lyxvaror som endast en promille av befolkning skulle ha råd med. Märkligast av allt är nog ändå den gigantiska italienska kyrkan med plats för 8 000 personer.

Vägg i vägg med alla dess skrytbyggen bor människor som lever under fruktansvärda förhållanden. Enligt Human Rights Watch är situationen i landet på flera sätt värre än den var under förra mästerskapet. Nästan hälften av befolkningen saknar exempelvis tillgång till rent vatten. President Obiang har suttit vid makten i 35 år och under hans styre har det hört till vanligheterna att politiska motståndare torteras och fängslas. Landet hittas även på bottenlistan i världen vad gäller pressfrihet och i topplistan för korruption.  

Förra gången landet arrangerade mästerskapet ekade läktarna tomma. Inte så konstigt kanske med tanke på att biljettpriset låg på dryga 60 kronor och nästan 70 % av befolkningen lever på mindre än 2 dollar/dag.

Hur har det då sett ut hittills på läktarna? Jo, faktiskt så har flera matcher varit fullsatta och stämningen har varit betydligt bättre än för tre år sedan. En orsak till det är säkert presidentens "givmildhet". Strax innan spelen skulle börja berättade Obiang om vad han hade gjort: "Let those who have the means help the poor. Myself, I bought 40 000 tickets at a rate of 10 000 per region . These tickets cost 500 FCFA [R10] which amounts to 20-million CFA francs [R415 000],".

Självklart passar Obiang på att försöka bättra på sitt rykte nu när världens ögon riktas mot hans land. Tyvärr kommer han säkert också att lyckas, ytterst få journalister verkar vara på plats i regnskogen och ännu färre verkar vilja eller våga ta steget in i det verkliga Ekvatorialguinea, utanför Obiangs fantasivärld.

Hur går det då I turneringen?
Mitt tips går till Algeriet som imponerade i VM i somras.

/Spelaren
 

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln