Nedräkning till Ballon d'Orgalan
Del 3 Huvudpriset

AV Nörden - Wille Lund

11 januari, 2015.

“Den svarta spindeln” spelade fotboll i Sovjetunionen i 20 år under mitten av 1900talet.
Lev Jasjin, som tro det eller ej bara hade två armar och två ben, räddade närmare 150 straffar under åren i landslaget och klubblaget Dynamo Moskva.
 

 Jasjin betraktas som en av världens bästa målvakter någonsin och fick det bekräftat då han utsågs till århundrades bästa av IFFHS
efter 1990-talets slut. Mannen, född 1929 och död 1990, är även den enda målvakten som tilldelats priset Ballon d’Or hittills.
Senaste gången, innan i år, som en målvakt överhuvudtaget stod med bland de tre finalisterna var året då Italien vann VM-guld senast, 2006. ‘Gigi’ Buffon kom då på en andraplats efter landsmannen Fabio Cannavaro, Italiens lagkapten under turneringen.
Även om båda italienarna lyckades strålande bra i klubblagen under året kan man inte säga annat än att VMguldet vägde tyngst då vinnarna skulle utses. På tredjeplats 2006 hittar vi Henry, som fick nöja sig med en silvermedalj i VM-finalen.

2014 års finalister heter Manuel Neuer, Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Återigen är en målvakt nominerad, vilket gör det lite
extra svårt att utse en vinnare.

Neuer har gjort en strålande säsong i både klubb och landslag. Men till skillnad från de andra nominerade har han inte blivit uppmärksammad för en massvis med mål, som visas och rullar runt på sociala medier dag ut och dag in. Däremot har han påverkat målgörandet i minst lika stor utsträckning men då i det egna straffområdet. Neuer har under det gånga året givit sig själv en uppfattning om att vara snäppet större och bättre än alla andra i samma position. Fans har sällan haft ett sådant förtroende för mannen längst bak på planen, och det var ett bra tag sen anfallarna blev så osäkra när de kom till en målchans.

Ingen var på samma nivå under 2014, ingen visade en sådan bred mängd kvalitéer som den tyska landslagsmålvakten, som vid vissa tillfällen t.o.m. agerade som libero. Hans motståndare, Ronaldo och framförallt Messi har precis som tidigare år producerat mängder av mål och assists, och slagit flera rekord. Vi kollar på olika typer av statistiska jämförelser mellan dem två, men när året summeras går vi ändå på någon känsla inne i kroppen, som berättar vem som har varit steget vassare. I år säger nog de flesta
samma sak som förra året, Ronaldo har varit lite bättre. Även om Messi har gjort sig förtjänt till priser som symboliserar att han är den bästa målskytt någonsin i både CL och la liga, har han inte nått samma nivå som tidigare år. Han har inte varit så bra som han kan till skillnad från Ronaldo.

Priset FIFA Ballon d’Or röstas fram av de främsta inom fotbollen, men är ändå en glasklar utmärkelse, skulle Götze eller Hazard överaska och komma upp i närheten av Messis nivå skulle blickarna riktas mot
“underdogen”, det skulle diskuteras och spekuleras och tillslut skulle den personen som sträckte sig långt ut från förväntad nivå få priset, eller åtminstone komma bland de tre bästa. Messi har inte varit lika bra som tidigare år, och då sjunker målen, titlarna och rekorden i värde.

Om det är någon gång (och det är det) som en målvakt ska vinna priset, då är det när en gjort ett år lika bra som Neuers 2014.
Dock så är det som så, att om det är någon gång en målvakt ska gå miste om priset efter en säsong lika bra som Neuers 2015, så är det under den tidsperiod som Messi och Ronaldo spelar fotboll. Målvakter som Casillas, Buffon, Zoff, Schmeichel och Kahn tog aldrig hem priset, kanske t.o.m. mot sämre motstånd, vad innebär då en vinst för Neuer? Allt för mycket, förmodligen.

Vi kan spekulera och diskutera, men i slutändan handlar det om vem som var bäst under 2015. Imorgon vinner Ronaldo priset, före världens bästa fotbollspelare genom tiderna, och Manuel Neuer.

13 januari, 2015. Sammanfattning.

Roche fick se sig besegrad av James Rodriguez i priset om årets mål. Colombianens vänstervolly mot Uruguay i VMslutspelet ansågs vara snyggare, enligt röstarna.
Joachim Löw vann priset ‘årets tränare’ framför mitt förslag Diego Simeone, som tog de uträknade Atletico Madrid till CLfinal och ligavinst.
Ronaldo vann sin tredje Ballon d’Or, denna gång framför Messi och Neuer.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln