Utbildning – allt handlar om utbildning

Av tränaren - Nils montan  Lund

Forskaren Tomas Peterson tycker att man ska dra in det statliga stödet på 1,7 miljarder till idrotten, för att den enligt honom inte uppfyller de krav och kriterier som skattebetalarna har satt upp. Man ska alltså göra förutsättningarna att lyckas ännu sämre, för mindre pengar betyder 
ju, helt logiskt, att chanserna att lyckas också förminskas.
 

Det stora problemet i svensk fotboll i dag är att för många är för dåligt utbildade, på nästan alla nivåer. En orsak till det, är begränsade resurser och det snedvridna i att de mest utbildade tränarna anställs där det behövs som minst.
Det är ingen hemlighet att den viktigaste inlärningsperioden är mellan 8-12 år, för de allra flesta. Här gör träningen allra störst skillnad.
Ändå är det i de allra flesta fallen på den nivån vi har de sämst utbildade tränarna och ledarna.

Kommer mindre resurser till idrotten ge möjlighet till bättre utbildning? Naturligtvis inte. I stället borde bidraget ökas och en större del av resurserna riktas till just utbildning. De skräckexempel som rullas upp med jämna mellanrum, där 10-åringar bänkas exempelvis, handlar ju om ren och skär okunskap – inkompetens.

Jag är väl medveten om att jag inte har en aning om vilka spelare jag tränar i den åldern, som till slut kommer att bli elitspelare. Jag kan se några som har bättre eller sämre förutsättningar (som jag kopplar helt till speluppfattning och inte till fysisk mognad), men mycket kan hända på vägen. Jag har inte facit i min hand.

Samtidigt har jag haft spelare, som deltagit i uttagningsprocesser kring distriktslag. Det är inte en helt okomplicerad verksamhet. Många som sysslar med dem är nämligen även de för dåligt utbildade. Här har både de och vi som tränare ett ansvar i att visa på det faktum att man kan gå fler vägar än via distrikts- och ungdomslandslag till eliten.
Ungefär 50 procent av våra elitspelare har gått via distriktsverksamheten och de övriga 50 har då således inte gjort det. Med andra ord: båda spåren behövs.

För mycket i den här debatten har handlat om selektering eller inte selektering. Som jag har skrivit tidigare: Just den debatten är ointressant, eftersom metodiken i sig inte är rätt eller fel. Det beror på varje individ vad som passar just den bäst för att nå maximal förmåga. Det går inte att generalisera, hur gärna man än vill och tror det.Den som påstår något annat är enbart ideologisk, en ”förståsigpåare” och har ingen högre kunskap om vare sig psykologi som fysiologi. Tyvärr tillhör de allra flesta på båda ytterkanterna i debatten den här kategorin.

I stället borde hela den här debatten handla om utbildning. Hur höjer vi kunskapen hos våra tränare och ledare och hur resurserna ska riktas mot detta. 

Vi kan ta ett lysande exempel från 2009 då ishockeyspelaren, Jens Bergenström (Leksands IF) skrev följande i sin blogg på DT.se: 
”Fotbollslaget FC Barcelona har ett enda kriterium för när de tar in spelare till sin ungdomsakademi, spelförståelse. De struntar fullständigt i hur de är som fotbollsspelare just då, men kan spelaren uppvisa spelförståelse, då kommer man in i akademin. Det funkar väl rätt så hyfsat, 12 av 21 spelare i truppen är egna produkter, ibland är så många som 8 av 11 i startelvan egna akademispelare”.

Vi har ju kommit fram till inom fotbollen att spelförståelse/speluppfattning är det viktigaste grundkriteriet, men det finns ännu ingen faktisk utbildning i ämnet i Sverige.

Så allt kommer ned till utbildning. Utbildning för att den där 10-åringen inte ska bli bänkad igen för att vinna ett inofficiellt SM. För att 7-åringar inte ska bli selekterade i första- och andralag, helt enkelt för att det i de flesta fallen saknar helt verkningsgrad om målet är att de ska bli elitspelare. Och för att de som selekterar alltför ofta saknar kunskapen om vad, varför och hur, utan faller i fällan med tidig fysisk mognad. Eller för att Kalle, Pelle, Johanna och Felicia ska få lära sig spelet från tidig ålder och 
slippa stå och köa vid koner.

Tomas Petersons slutsats är med andra ord kontraproduktiv, om det nu är så att han verkligen värnar om att de här målen ska uppfyllas och inte bara söker effekt i media.
Och förresten: Han måste helt ha missat att målen uppfylls på många håll på dam- och flicksidan. Hallå: Idrotten är inte bara herrar och pojkar...

/Tränaren

Etiketter: tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln