Föddes offside i Piacenza

Av Mästaren - Bernt Ljung

Det är intressant att iaktta tränare, ja eller coacher som det egentligen handlar om eftersom professionella lag numer har annan personal som sköter aktiviteten på verkstadsgolvet mellan matcherna. Nu har vi ingen aning om vad en coach säger innan eller efter en match och det vi tittare bjuds på är ju bara en okulär bedömning av en ledarstil via kameror eller läktare. 

Filippo Inzaghi, som enligt Alex Fergusson föddes offside, är sedan i höstas ansvarig för A.C. Milan och jag tycker hans ledarstil är dryg. Men efter en lång spelarkarriär och två år som ansvarig för A.C. Milan Primavera, klubbens 19-års lag, har han nu gett prov på egenskaper som kvalificerat honom för ett av Lombardiets mest eftertraktade jobb. Vilka förväntningar ägarna har på laget vet inte jag men dagens sjundeplats i Serie A imponerar knappast på de supportrar som minns tiden när alla Europas lag enkelt monterades ner på San Siro.

Vad jag tycker är drygt med ledarstilen som Inzaghi representerar är att spelarna inte får agera självständigt utan att någon från sidan, likt Linus på linjen, oavbrutet ska peka och ropa och styra och peta i allting. Om man som tränare till barn ibland från sidan vill hjälpa till är en sak eftersom de är nybörjare och behöver påminnas. Men att agera så till fullbordsproffs ger ett osäkert och nervöst intryck som gör att spelarna svårligen kan känna något förtroende till att få klara de uppgifter som man kommit överens om innan matchen.

Hamnar i julruschen i ett märkligt möte. Möter en bekant, ingen jag har en relation till eller ens vet namnet på men en skön gubbe, en profil i en del av vår kommun. Han frågar hur läget är och jag svarar i steget som man gör att det är bra och jag fortsätter vidare utan att stanna. Efter tio meter hör jag bakom mig, ska du inte fråga hur det är med mig då? Jag stannar, jag tänker, jag har inte tid så jag vrider bara på huvudet och frågar, hur är det med dig då? Det är för jävligt säger mannen! Jag vänder mig nu av respekt mer än av intresse mot honom och frågar, hur då jävligt? Jo, jag har nyligen haft tre hjärtattacker… och det var bara turen som gjorde att jag överlevde. Vill du höra hur det gick till? Ja säger jag, samtidigt som jag släpper min packning till marken där jag nu står framför mannen. När vi säger adjö efter att han berättat sin historia skäms jag lite och jag tänker att han utstrålar exakt samma livsglädje som bara de människor som varit nära döden kan förmedla.

Innan Sverige vann i Prag var mitt intresse bara nationellt, eller kommunalt om hela sanningen ska fram. I samma tidsanda som luffarbloss var lika vanligt förekommande som halsbloss i skolans rökruta vann damlaget med samma namn som staden SM-guld via en rysare i den då, efter någon östtysk förlaga, relativt nybyggda Maserhallen. Kommunens herrar var inte lika bra men bjöd understundom på habil underhållning på nivåer under, eller strax under eliten. Handboll blev som hockey. Som en ersättning för fotbollen när vädret var värdelöst och det var skönt att bara få vara inomhus tillsammans med andra och se lokal sport live i stan där man bodde. Idag är handbollen bara minnen för mig. Enastående minnen som jag delar med alla dem som fick uppleva den sköna generation handbollslirare som på allvar kom ut där i Tjeckoslovakien 1990.

Hur gärna man än vill så kommer det aldrig att bli samma drag kring sporten så länge vår generation som såg detta lever, och det är orättvist för dem som spelar idag. Angående dagens handboll så verkar det viktigaste för målvakterna inte vara att försöka rädda de bollar som kommer farande utan att så fort som möjligt hämta ut bollarna från nätet och sen skicka fram den till mitten för ett snabbt avkast så man kan anfalla utan att motståndarna hinner organisera sitt försvar. Det är inte kontringsmål, det är simpla och fula mål som inte borde räknas. De påminner till hundra procent om de billiga mål vi gjorde i landhockeyn på gatan och som de alltid blev gnäll om utifall de skulle räknas eftersom ena laget, efter att ha gjort mål, krävde att få köra färdigt högen först…

 

Salve 

Etiketter: mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln