När bettingen tar över fotbollen

Av bengt Johansson

På svenska talar vi om "spel" och "spelare" när det borde heta "satsare". Betting är ett bättre ord än spel.
Jag är lika ointresserad av betting som jag älskar fotboll.
När Tipsextra för hundra år sedan presenterade stryktipsraden var det helt okej.
 


Men nu...när jag ser fotboll på teve kommer det jämt och ständigt upp skyltar som visar odds och annat som skymmer sikten över planen.
Fast jag köper det också, trots att det irriterar mig.

Det som verkligen oroar mig är hur det blir när fotbollen börjar behandlas som travet, när allt mellansnack går ut på att informera om vilka som är de bästa bettningarna (fult ord, men jag vägrar säga "spel", spel är det som fotbollsspelare sysslar med, inte de som gissar hur det ska gå).
Hur länge dröjer det innan alla fotbollssändningar har en sidekick som ger info om hur oddsen går upp och ner och tipsar om bra bettningar – i stället för att tiden ägnas åt själva spelet, matchen som visas?

Med tanke på hur mycket pengar som Bet 365 och andra bettingbolag lägger på tevereklam finns det all anledning att frukta en sådan utveckling.
Riktiga fans bettar aldrig, aldrig mot sitt lag. Den dagen jag gör det är jag förlorad.
För mig låter det självklart, men vänta ni bara...
Tyvärr tror jag att vi hamnar i någon sorts travliknande situation; där är det ingen som håller på ett stall eller en kusk, där är enda anledningen till att folk skriker sig hesa på läktaren är att de kan vinna pengar.
Det här händer förstås inte i morgon, men trenden är oemotsäglig – det är ditåt vi är på väg.
Bettandet har inte nått arenorna än, men snart är spelluckorna lika självklara där som på travet. Vi får inte längre bara veta att Djurgården leder borta mot Malmö, vi får också veta oddsen för att MFF ska kvittera eller vinna.

En avart som kanske inte hör hit direkt, men som ändå är kopplad till det här är när spelarna (och nu pratar vi om riktiga spelare, alltså de som är på gräset) satsar mot sitt lag.
Ni är nog många som kan berätta om händelser liknande den jag känner till.
Den gången fick en av spelarna så bråttom till sin telefon när tränaren berättade vem som skulle stå i mål att han avbröt träningen, joggade bort till sin väska, tog sin telefon och ringde bookmakern.
- Vi har en jättedålig målvakt i morgon, sätt tiotusen på att vi förlorar, sa han, ungefär.
Matchen kom, laget förlorade och spelaren fick sin redan tidigare ganska goda lön utdrygad.

Bara det faktum att vi som publik vet att något sånt kan hända gör att vi ser på matcherna med andra ögon.
Nej, jag ser ingen som helst glädje i att betta på fotboll.
Vill andra göra det är det förstås upp till dem, men låt mig åtminstone ge mig chansen att se min fotboll utan att få oddssiffror nedtryckta i halsen.

/Bengt Johansson

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln