Hur kan vi bli bättre?

Av henrik strömblad

Det lackar mot jul och för de allra flesta fotbollspelare i vårt land ligger verksamheten i vila och träda tills det är dags att rulla igång maskineriet igen efter jul och nyårsfirandet.
 

Vinterträningen och den i vissa fall oändligt långa och tråkiga försäsongen i mörker och kyla är en mental barriär som få av oss som spelat fotboll tycker om. "Borra ned skallen" och kör fysträningen (oftast intervaller runt Grimsta IP och i backarna i Nockeby) var något vi som växte upp och fostrades i Brommapojkarna levde med under 70- och 80-talet.

Idag är förutsättningarna betydligt bättre med gym, ett nytt fotbollstält och en helt annan kunskap om hur träningen skall läggas upp.

Men det går inte att bortse ifrån att vi har en för kort tävlingssäsong och fortfarande en för lång och motivationsdödande försäsong i svensk elitfotboll. Går det att komma bättre i fas med övriga Europa och framförallt spela fler tävlingsmatcher över en längre tidsperiod på året?

Jag noterar med glädje att främst SEF och till viss del SvFF har börjat att jobba aktivt med frågan. Svenska cupen, som i mars snarare heter "Svenska gruppen" med sitt gruppspel, ger lagen fler tävlingsmatcher på försäsongen. Elitklubbarna i junior och de äldre pojkklasserna har med Ligacupen ett ganska motsvarande format. 2015 startar SEF en P16-allsvenska för klubbarna i allsvenskan och Superettan, som ett extra komplement till P17 och U19-serierna. Bra och precis vad svenska elitklubbar på ungdomssidan behöver. Men jag är övertygad att det går att göra ännu mer med vårt upplägg att spela kalenderår istället för höst-vår:

- Se till att elitfotbollen på senior, junior och ned till P16-lagen spelas med en tävlingssäsong ifrån 1 mars till 30 november. Med max två veckors uppehåll under sommaren. Konstgräs och det nya hybridgräset löser underlaget. Plus att de klubbar som spelar på naturgräs får vara extra noggranna med att titta på hur de löser gräsmattan i andra länder. 

- December blir en ledig månad för återhämtning och rekreation. Januari och februari blir försäsong 7-8 veckor. Då närmar vi oss den försäsong som i princip övriga Europa har under sommaren.

- Jobba ännu mer aktivt för att elitklubbarna får möta starkt utländskt motstånd i turneringar eller vänskapsmatcher. Glenn Hysén har berättat för mig hur mycket IFK Göteborg under 1980-talet lärde sig av sin matchturneer till England under försäsongen och att de spelade i Tipscupen under sommaren. 

- Den fysiska styrkan behöver bli betydligt bättre. Vi måste klara av en betydligt större mängd av maxlöpningar över längre sträckor i matcherna för att kunna spela fotboll i ett högre tempo. Här måste styrketräningen och den fysiska uppbyggnaden starta redan i 14-15 års åldern och det måste göras på rätt sätt. Alldeles för många spelare går sönder och blir skadade under försäsongen för att de inte har rätt styrka och smidighet i bålmuskler, ben och ryggen.

- Utveckla spelförståelse och den taktiska förmågan hos de unga spelarna i pojk- och juniorfotbollen. Idag är många spelare väldigt duktiga tekniskt med bollen. Men de har svag taktiskt medvetenhet hur de skall utnyttja det på bästa sätt för sitt lag i matcherna. Och framförallt om vad som krävs i deras positioner och roller på planen under matcherna.

Men det jag framförallt, efter att ha tillbringat min aktiva tid som både spelare och ungdomsledare i Brommapojkarna, vill se är en tydlig gräns mellan elit och breddfotboll. Ingenting behöver ta ut det andra. Men de som vill satsa skall också få göra det i en miljö där klubbar och ledare är väldigt tydliga och raka om vad som krävs i träningsmängd, inställning och tid för att bli riktigt bra. BP gör inte allt rätt och har en hel del saker att lära sig som förening. Men det finns en tydlighet i ungdomsfotbollen om vilken del som är elitsatsande och vilken del som är breddfotboll i klubben.

God Jul & Gott Nytt Fotbollsår !

Henrik Strömblad

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln