Skrönor

av mästaren - Bernt ljung

Är evigt tacksam för att det finns begåvade innovatörer och utvecklare som gör våra liv lättare att framhärda. Inte minst utvecklingen på IT-området har förenklat för den lilla människan att ta del av den stora världen utan att behöva lämna sin egen vrå.

 


Men om sättet vi människor numera interagerar med varandra är bra eller dåligt får vi nog svar på i framtiden. Ett område där teknikutvecklingen definitivt förstör är uppkomsten av nya skrönor eftersom det nu finns miljoner av mobilkameror i samhället. Det fina med skrönor är ju att de balanserar mellan ljug och verklighet. Dessutom, ju fler gånger en skröna berättas ju bättre blir den. Går det sen en massa år och ännu fler berättar så blir den ännu mer fantastisk eftersom vi gärna både skarvar och sockrar för att få till det.

När Råsunda Fotbollsstadion jämnades med marken för två år sen försvann också spelplatsen för flera generationers glada och kanske även ledsna minnen. En fråga som återkommer är om vilket som är det snyggaste målet som gjorts där mellan 1937-2012. Jag har inget bra svar, inget att komma med här som dyker upp och står över andra. Andra däremot är betydligt mer övertygade…

Under mitten av 80-talet hörde jag några då äldre män diskutera det snyggaste målet på Råsunda. För dem fanns ingen tvekan, det var solklart. Det hade tillkommit under en skolmatch på tidigt 50-tal mellan en Solnakombination bestående av skolkillar och ett engelskt dito. Hur matchen slutade mindes ingen, inte heller varför skolmatcher spelades på nationalarenan. De äldre herrarna berättade däremot gärna om det fantastiska målet från en stor engelsk mittback. Det kan också, enligt samma herrar, förmodligen vara det hårdaste skottet som någonsin skjutits på svensk mark. Hursomhelst, i början av andra halvlek blåser domaren frispark för engelsmännen efter en förseelse i mittcirkeln. Bollen som rullat några varv ligger nu still på mittpunkten när den engelska mittbacken sakta börjar röra på sig från eget straffområde i riktning mot bollen. Med enorma lår och oklanderlig mittbena accelererar han plötsligt och oväntat tio meter från bollen. Farten är hög när han med högerfoten rammar bollen. Bollträffen är kliniskt ren utan tillstymmelse till skruv. Som om den var programmerad så stiger den på millimetern lika mycket varje meter hela vägen fram till målet. Enligt vittnen på plats så var just detta, när bollen långsamt stiger från gräset en religiös upplevelse och någonting som aldrig tidigare, eller senare för den delen kom att upprepas. Den svenske målmannen försöker från sin mållinje att stoppa bollen som sitter mitt i målet precis under ribban. Han lyckas inte, han kommer bara nära. Tillräckligt nära för att skada sina fingertoppar som var instuckna i tunna bomullsvantar.

VM i vändning visades på SVT. När jag zappade förbi var det herrarnas 1500 m. Den som vann var inte bäst att simma. Han var bäst på att vända de 59 gånger som behövdes innan han kom fram.

När Östtyskland upplöstes tog de med sig ett stort antal systematiskt dopade idrottsmän och kvinnor i graven. Tyvärr begravdes även världens vackraste nationalsång med dem.

I juni 1971 spelade Harry Nilsson in Nilsson Schmilsson i Trident Studios i London. Den producerades av Richard Perry och släpptes i november samma år på labeln RCA Viktor. Spår ett på B-sidan är ”Without You”. En fantastik ballad på enastående skiva.

Salve

Etiketter: mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln