Nedräkning till Ballon d’Or-galan - Tränarpriset

Av nörden - Wille Lund

Den 12 januari 2015 reser lirare, tränare och övriga fotbollsprofiler till Zürich för att närvara på den årliga Ballon d’Or-galan.
Vi får se priser delas ut, för bästa mål, tränare och mycket annat. Men framförallt väntar vi på att världens bästa spelare ska utses. Ballon d’Or, guldbollen. En stor snackis varje år - vem förtjänar att ta hem den? alla har sina åsikter, och så även jag. De andra priserna hamnar lite, eller ganska mycket, i bakgrunden. Tränare och mål får inte i närheten av samma uppmärksamhet, för att inte tala om damernas priser.
Jag skulle gärna yttra mig om “FIFA Woman’s World Player of the Year” men har varken varit insatt eller kunnig inom damfotbollen det senaste året, tyvärr.
 


Priset till årets tränare på herrsidan görs upp av Carlo Ancelotti, Joachim Löw och Diego Simeone. Den förstnämnde lyckades efter många år greppa tag i en efterlängtad tionde Champions League-pokal, för den spanska huvudstaden. Italienaren lyckades även, med stjärnor som Ronaldo, Bale och Modric i laget, sno åt sig årets Copa del Rey-titel.
Det var väl Zinedine Zidane som sa att CL-bucklan är ett tyngre pris än VM-guldet? När Coach of the Year 2014 ska utses väger nog både VM- och ligaguldet tyngre än Ancelottis CL-titel, men framförallt ligatiteln. ‘Zizous’ argument var att en CL-final är något man kämpar för en hel säsong, något ett lag måste vara i topp för under en längre period. I VM handlar det om att vara i form under ett par veckor, sa han. Och alldeles riktigt.

Champions League varar visserligen under en lika lång period som ligaspelet, men dess 10 matcher kontra ligans 38 matcher - där kommer ligaspelet närmast det Zidane pratade om. Där måste man vara i bra form under en lång period, men i fler matcher. Där måste laget kämpa hårdare.

Och eftersom Ancelotti såg sig besegrad av Simeone i ligan, får han nog också göra det i priset som årets bästa. Trots då att Carlo’s Real vann öven Simeone’s Atletico i CL-finalen, Atleticos finalplats var ju trots allt en skräll, vilket tar oss in på den största anledningen till varför Simeone ska vinna priset före Ancelotti och Löw: (som ni säkert räknat ut att jag tycker vid det här laget).
Atletico Madrid var tippade att sluta topp 5 i ligan. Åttondelsfinal, som mest kvarten, i Champions League. När säsongen summerades hade Simeone överraskat fotbollsvärlden i båda delarna, ett ligaguld och ett CL-silver hade ingen förväntat sig. Allt hade gått bättre än förväntat, Simeone har vandrat den längsta biten, han har tagit det största klivet - större än Ancelotti, större än Löw, större än någon annan tränare i Europa. Där har vi årets tränare.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln