Dags för mig att ändra uppfattning!

av spelaren - Matilda Jansson

Hur ska damfotbollen bli mer attraktiv och locka mer publik? Frågan känns igen. Den dyker upp titt som tätt i den mediala debatten. Ofta är det män som kommer med kreativa idéer på hur det ska gå till. Precis som de flesta av mina lagkompisar, har jag alltid varit en bakåtsträvare när det gäller alla förslag. En del idéer har varit så dumma att de inte ens är värda att nämnas, men en del andra är kanske vid en närmare eftertanke inte helt fel. Jag tänker främst på sådana förslag som mindre storlek på boll och plan för damspelare.
 

Fram tills nu har jag egentligen inte riktigt kunna sätta fingret på varför jag under alla år har varit så konservativ när det gäller förslagen som kommit upp. Inte förrän jag upptäckte Eir Soccer trillade polletten ned. Ingångsvärdet i debatten har alltid varit hur damfotbollen ska närma sig herrfotbollen i attraktivitet, normen är ständigt herrarna, aldrig tvärtom. Det är i och för sig inget unikt för just fotboll, skillnaden är att debatten är särskilt frekvent runt lagidrotter, inte minst fotboll.  Eir Soccer är en dansk organisation som har utvecklat en boll, helt anpassad efter en kvinnas fysiska förutsättningar.

Det är framförallt två värden som tilltalar mig. Utgångspunkten är främst hur bollen kan minska antalet skador som drabbar kvinnliga fotbollsspelare i högre utsträckning än män. Det är först som sekundärt mål man lyfter fram att bollen även kan öka damfotbollens attraktionskraft. Dessutom är det kvinnor som står, i hög utsträckning, står bakom idéerna och forskningen.

Just skador i allmänhet och knäskador i synnerhet är som bekant ett stort problem för damfotbollsspelare. Forskning visar att kvinnliga fotbollsspelare löper sex gånger så hög risk som män av att drabbas av en allvarlig skada på fotbollsplanen. När damspelare använder en boll av storlek 5 lyfter man i allmänhet knäet lite för högt, vilket resulterar i ett tryck på knäet på upp till 80 %. Tester med en mindre boll har visat att detta tryck kan sänkas till så lågt som 2 %. Man har även gjort ett test i verkligheten genom att följa 3000 danska flickspelare. Det visade sig att de som använde den mindre bollen löpte 50 % lägre skaderisk.

Jag är verkligen öppen för att testa den här nya sortens boll och jag hoppas även Svenska Fotbollsförbundet kommer att ge dispens för att testa, precis som det danska förbundet har gjort. Trots allt så är ju anpassade redskap en självklarhet i alla andra sporter, handboll, basket och friidrott är bara några exempel.

/Spelaren
 

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln