Lite bättre

AV curt einarsson

Ibland är det till synes ”Stolpe in eller ut” som avgör.
Det heter också att  ”Idag hade vi marginalerna med oss”.
Denna gång var det ”Vår tur att vinna”, är ett annat citat som vi känner igen.
Förr hette det i sportreferaten att ” Fru Fortuna” var inblandad.
Oavsett hur förhållandet har varit, är små marginaler en situation som en seriös tränare och ledare vill undvika!
 

Sittande några meter från Helgasjöns ivriga höstvågor - Smålands femte största sjö - är det nära till hands att använda ordspråket; ”Inte för allt smör i Småland”.
Som lagbyggare vill vi få till stånd säkra och stabila avstånd till våra motståndare
När vi läser och lyssnar till dylika påstående enligt ingressen finns det förhoppningsvis en djupare, mer innehållsrik analys. Men rock´n´rolljournalistiken och pressade tider ger bara utrymmen för ytligheter och schabloner.

Eller hur var det kloke Ingemar Stenmark tänkte, vid en intervju en gång, när han efter en av sina många segeråk sa;
-Hä e svårt att förklar för di som int begrip.
En klassisk kommentar. Var det en anpassning till målgruppen eller en undanglidning?
Var det journalistmålgruppen eller vi framför TV-apparaterna som han anpassade sig till?

Vi vet att framgångsrika lag och ledare ibland till synes är bara ”Lite bättre”. Oftast framträder det mer på bortaplan än hemmaplan. Den muttrande, besvikne hemmasupportern har vi alla många gånger hört säga:
-Hur kan detta lag vara mästare? De är bara uppskrivna och har tur med domaren.

En ynnest
En av många tjusningar med att vara ledare är att under nästan alla de vakna timmarna kreera, värdera tankar, idéer om träning, spel och ledarskap.
Att få göra det bland unga, högmotiverade spelare.
Vilken ynnest!
Jo, jo jag är medveten om att det inte alltid är så. Den där gången när vi efter en träning med Boltic på nyårsdagen på Tingvalla hade flera timmars teori med syfte att analysera en ynka förlustmatch. Beteendevetaren Bengt Henriksson och jag hade bestämt oss för att spelarna skulle få tid att vara aktiva…

Nu tror ni att jag minns fel. Jag har spelarnas svar arkiverat, det blev svar till slut och det var bra synpunkter. Trots att det tog sin lilla tid.
Ändå, teoribeslutet en nyårsdag, platsar nog på de sämsta ledarskapsbesluten jag tagit.
Ibland kan dock skillnaden mellan dårskap och genialitet vara hårfin.
Boltic blev med tiden världens bästa klubblag i bandy, vinterns fotboll.
Vi blev med tiden inte bara ”Lite bättre”.

Konkurrens om rådgivarrollen
Ibland står tränarens instruktioner, råd och vägledning till spelarna i direkt konkurrens med andra rådgivare och närstående. Pappor som inte kan släppa sin roll eller sönerna, döttrarna som inte har pondus att säga ifrån, à la klarspråk ”lägg dig inte i detta”.
I sammanhanget skall sägas att felaktigt engagerade mammor är nästan ännu värre, ettrigare.

Själv har jag under årens lopp missat att kartlägga dessa rådgivare. I ett säkert vällovligt syfte säger rådgivarna det som spelaren helst vill veta och som då kan stå i direkt kontrast till vad tränaren säger.
En gång överumplade jag en av de största talangerna som svensk bandy fått fram, men som aldrig blommade ut, med ett snabbt påstående; ”Är det pappa du lyssnar mest på”?
Ja, svarade 17-åringen.

Nannes mantra
Min fulla beundran för Nanne Bergstrands målinriktade mantra ”För oss är processen viktigare än resultatet”  
Kroppsspråket kan uppfattas som lite/mycket småtjurigt och ger signaler om att akta dig noga journalistmurvel så du inte får en motfråga. Nästan som när tredje statsmakten brukar närma sig Carl Bildt.

Nanne Bergstrand har varit så konsekvent i detta att även journalisterna numera hjälper honom att vara budbärare av mantrat. Skickligt!

På söndag är det AVGÖRANDETS match på Tele2 Arena, mellan sensationslaget J-Södra och Söderns favoriter. Lite av årets match i svensk fotboll, åtminstone avseende nervkrig.
Vilka demoner kommer att ha övertaget?
Är det som skalden Homeros betecknade att de hade något gudaväsen med sig, som kommer att vara rådande?
Eller Platon som ansåg att det var en skyddsande.
Sokrates menade å sin sida att ”daimonion” var röster som varnade för det som inte borde göras. Fri översättning.

Vi hoppas att vi får se mycket mer av konstruktiva vänsterfötter, än demonernas kamp.
Varför är vänsterfotade mer kreativa spelare? Rightade spelare i hockey och bandy äger också samma egenskaper. Har inte svaret där heller.

Jag skall försöka att på söndag upptäcka varje kamp och tolka det ärliga kroppsspråket.
För säkerhets skull skall jag börja med att se om ångesten eller glädjen, tillförsikten dominerar hos de beundransvärda fansen före matchen på söderpubarna Kvarnen och Gröna Jägaren.
Det räcker med att bara vara ”lite bättre”. Och är inte Bajen det på söndag med start kl 15:00 så kan Nanne Bergstrand med ackuratess konstatera att ”processen är viktigast, det har jag sagt hela säsongen”.

Den f d Markarydsbon och smålänningen, (har han för övrigt inte lite Vilhelm Moberg över  sig?) kan lugnt fortsätta sitt tänkande, skapande på långpromenaderna över Ölands alvarlandskap.

Sir Alex träningskaos
Då tangeras lätt reflektionen kring;
Hur ser tränarens självbild ut?
En elitserietränare eller en ledare som vill utveckla sig själv, oavsett nivå, bör veta när hen tänker kreerar med mest klarsyn. Kanske är det inte nödvändigt att stå ”inför trupp” varje dag? Ge spelarna den avkopplingen att vara utan dig. Slentrianen är en motivationstjuv!

När England hade landslagssamling någon gång under Svennis epok i den första delen av 2000-talet var det stora samtalsämnet deras kaotiska sista träning. Någon av portugisen Carlos Quireos eller Brian Kidd var ordinarie tränare då och var förhindrade denna gång. Träningen sköttes istället av en av världens mest meriterade ledare, självaste Sir Alex Ferguson…

Därav kaoset.
Behöver det sägas att Sir Alex var så mycket bättre på annat?

Rätt ögonblick att ta ännu ett steg till att bli ”Lite bättre”
Ett spännande vägskäl som en lagbyggare står vid är när nästa steg är moget att ta.
Kalla det om du vill, nu är nuvarande inlärningsplatå stabil nu är spelarna mogna för nästa platå. Men skall man utvecklas får inte rädslan för att misslyckas vara för stark.
Äregiriga spelare har rätt att få vara med och smaka på en ny meny.
Oavsett om det är att utöka, intensifiera träningen, pressa intensivare, högre upp, gå med fler spelare på fasta eller i offensiven. Kanske tom den destruktive får i större utsträckning en roll i det offensiva eller att den lite loje toppforwarden skall jobba hem till egen kortlinje oftare.

Såg ni CL-matchen nyligen mellan Liverpool - Real Madrid hur de senare använde Englands segerrecept? Hur så?  RM genomförde en skicklig näst intill våldsam press på bollhållaren över hela plan. Anfield Road såg plötsligt så liten, främmande ut för Liverpool! Som en 7 –mannaplan.

Stort utvecklingssteg
Vid bandyns World Cup i Sandviken för några veckor, det är den moderna upplagan av dygnet runtturneringen i Ljusdal en gång, fick Vänersborg, via en finalplats, sin största framgång hittills. När jag fick ett samtal med tränaren Stefan Karlsson vitsordade han ledarna för fysdelen, bl a den inte ens 30-årige Carl Klingborg. Stefan Karlsson har förstått att det är han som också är coach för ledargruppen, sen säger han förklarande

Spelarna har mer och mer börjat att själva snacka förbättringar, hjälpa varandra om sina inbördes positioner, komma på nya lösningar.
Stefan Karlsson är en av svensk bandys största försvarsspelare genom tiderna och nu den mest rutinerade tränaren.
När en spelargrupp har den mognaden att de själva tänker förbättringar och kommunicerar om det har tagit ett stort steg i rätt riktning!

Nu hoppas vi att kommande mästerskapskval för landslaget ger rätt planstorlek för offensivt och defensivt spel att MFF lyckas med att bli ”lite bättre” i CL-spelet, att spelare, ledare på olika nivåer får uppleva ”rätt planstorlek” och lyckan med att bli ”Lite bättre”.

Vid en titt utöver Helgasjön har höstsolen och vågorna nu kommit överens om att lugnt och stilla glittra tillsammans.

Nu skall jag ut och hjälpa gräset via kalk att bli ”Lite bättre” än mossan.

Curt Einarsson

En stor rubrik.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln