Superettan - Snart en angelägenhet för folksjälen

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Den svenska seriefotbollen är nära sitt crescendo. Till helgen kommer flera klubbars öden beseglas och vi kommer få bokslut på den svenska fotbollens finrum Allsvenskan såväl som de lägre serierna i form av Superettan och Division 1 (inklusive den senare seriens alla väderstreck).

 

Visserligen väntar kvalspel för ett par lyckligt lottade (eller olyckligt lottade) klubbar. Både upp till Superettan (även ner från densamma) och förstås vidare upp i Allsvenskan. Just Superettan har denna säsong upplevt ett av sina bättre år. Det har varit veritabla målfester gång efter annan och publiktrycket har varit högt tack vare Hammarbys frammarsch. Dessutom har den synnerligen underskattade dramatiken levt ända in på det alldeles för klichéartade målsnöret. Detta blir kort sagt en säsong att förvara länge i minnet. Nästa säsong lär dock bli annorlunda på många sätt för Superettans supportrar.

Med risk för att jinxa och ställa till det för alla inblandade klubbar är det nämligen så att Superettan löper stor risk att urholkas på både stämning och publik kommande säsong. I skrivande stund ligger nämligen Hammarby nära allsvensk uppflyttning. En klubb med överlägset publiksnitt i Superettan i år. Den söderbaserade Stockholmsklubben har lockat 19 760 personer i snitt i år vilket faktiskt är Sveriges bästa siffra. Ett publiksnitt som förstås ska vara allsvenskt. Ett publiksnitt som förstås också kommer vara saknat i Sveriges näst högsta serie.

Tillsammans med Hammarby slåss både Sundsvall och Ljungskile om uppflyttning. Där norrlänningarna för stunden har det bästa utgångsläget. Med oavgjort i helgens match mot Landskrona går Sundsvall uppåt i divisionerna och då urholkas publiksnittet än mer (förutsatt att Bajen tar klivet upp). Visserligen har Sundsvall inte det massiva stöd som Hammarbys högljudda horder kan erbjuda men de är ändå tredje bäst i serien för stunden med 3292 åskådare i snitt per match. Och då kommer frågan: Vad får Superettan i utbyte?

Jo, neråt i systemet vandrar förortsföreningen Brommapojkarna som ståtar med 1816 personer i snitt i år. Sällskap kommer de få av Mjällby, Gefle eller Falkenberg. Alla klubbar kring 3700-strecket. Siffror som förstås kommer försämras för det lag som åker ur Allsvenskan till slut. Ner från Superettan då? Klart är att Husqvarna ramlar ur serien medan minst ett lag av Landskrona BoIS eller Assyriska kommer att försvinna med dem. Husqvarna är i publikligan bräckta av lokalkonkurrenten Jönköpings Södra och är därmed ingen publikmässig förlust med sina 1300 besökare. Om Landskrona och Assyriska åker ur försvinner dock två tyngre pjäser. Assyriska, med stort stöd i Södertälje, lockar närmre 2000 personer per match samtidigt som Landskrona skuggar tätt bakom i publikligan. Om dessa sedan skulle få sällskap av anrika Öster ur serien vore det tungt. Öster som, trots en usel säsong i Superettan, ändå lockat 3283 personer i snitt per match. Dessa klubbar kommer och kan ersättas av föreningar som Athletic FC, IK Frej, Utsiktens BK och Örgryte. Där tre av klubbarna inte besitter något etablerat publikstöd.

Men vad gör det då egentligen? Det är som om jag målar fan på väggen och hänger upp hela Superettans existens på de publikstarka lagen. På lagen med tusenhövdad publik. Det är inte meningen. Jag menar bara att Superettan kan stå inför en annan verklighet nästa säsong. En verklighet mer anpassad för folksjälen ute i Sveriges mindre orter och kommuner. En verklighet mer anpassad för eldsjälarna där ute. Jag var själv på Vikingavallen i söndags och såg IK Frej spela 2-2 mot IFK Luleå framför drygt 900 åskådare. En förhållandevis fattig siffra i jämförelse men engagemanget var föga bristande.

De 900 Frej-supportrarna var lika starka i rösten som Bajens 19 000. De 900 Frej-supportrarna var lika upphetsade som Sundsvalls 3000. De 900 Frej-supportrarna var lika bedrövade över resultatet som Assyriskas 2000. Kort sagt lär Superettan stå inför en annan verklighet 2015. Men en inte på något sätt sämre verklighet. Bara en verklighet anpassad för både folk- och eldsjälen istället.

/Supportern

Etiketter: supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln