Ge mig en Superliga värd namnet!

Av Sladjan Osmanagic

Under de senaste 7-8 höstarna har jag haft svårt att känna den rätta tändningen när det kommer till gruppspelet i Champions League. Detta har gällt oavsett om jag tittat på turneringen privat eller arbetat med den. I höst har det
blivit nytändning. Det faktum att vi äntligen har ett svenskt lag med i världens finaste klubblagsturnering efter fjorton långa år räcker för att jag skall försöka ställa mig på händerna av ren och skär glädje.
 

Uefas president och en gång i tiden Europacupvinnare med Juventus och
Europamästare med Frankrike, Michel Platini, såg till att öppna upp CL för lag från mindre ligor och inte alltför sällan med betydligt mindre ekonomiska resurser. Det har varit på gott och ont, och naturligtvis i viss mån bidragit till att MFF kunnat ta sig in i fotbollens eldorado.

CL skall vara den bästa turneringen med de främsta lagen och spelarna och
de jämnaste och mest sevärda matcherna. I alla fall i min teoretiska del av
fotbollens mångsidiga värld. Om vi tar oss en titt på några av veckans resultat i CL kan vi utläsa följande; Shaktar slog Bate borta med 7-0. Chelsea slog Slovenska Maribor med 6-0, självklart utan Diego Costa. Roma
fick sig en uppvisning i fart och effektivitet när Bayern Munchen besegrade
dem med hela 7-1 på Olimpico. Det stod 5-0 till gästerna efter drygt 30 minuters spel. MFF förlorade med 5-0 på Calderon mot Atletico.

Resultat av det här slaget blir fler och fler. Vill vi se mer av dem framöver?
Är det bra för den enorma status och prestige Champions League besitter i sedan tjugotalet år? Jag tror inte det, tvärtom borde det vara skadligt för turneringen och kan i värsta fall leda till urvattning av på sikt. Vi lever i en värld där knappats det sportsliga går i första hand, ofta är det ekonomi och politik som går hand i hand.

När det gäller framtiden för CL skulle jag gärna se en återgång till formatet med sexton lag. fyra grupper med fyra lag på hösten och åtta lag i slutspel på våren. Är det möjligt? Ja. Kommer det hända inom en överskådlig framtid? Tror inte det. Det är för starka intressen, både politisk toch ekonomiskt, för att ta bort matchdagar ur Uefas kalender.

Skulle det vara bra för Svensk fotboll och ge oss möjligheter att regelbundet
ha ett lag med i CL? Troligtvis inte. Men det här med att både ha kakan kvar och äta den är sedan tidigare bevisligen svårt.
För drygt 10 år sedan började jag lansera en idé bland vänner och andra nyfikna fotbollsintresserade som ville lyssna. Det utgick från de rikaste klubbarnas intresseorganisation, G-14. En liga med säg Europas arton bästa lag. Man möts hemma och borta, precis som en vanlig serie.

Ni kanske tänker, så orättvist med en stängd liga. Vem säger att den är stängd? Finns inget som hindrar en organisation på 36 lag med en division ett och två och kanske en cup också? Varför är vi så besatta emellanåt av att alt skall vara inom nationsgränserna? Minns ni Royal League? En flopp ur nästan varje perspektiv men skulle kunna utvecklas till en liga med säg nordens 16 bästalag som möts i en serie. Nog tror jag att FC Köpenhamn lockar fler folk till svenska arenor än vad kanske, med all respekt för dem, Falkenberg gör i dagsläget? I längden skulle det öka kvalitén på våra toppspelare som är
verksamma på hemmaplan.

Det ligger en latent konflikt och pyr sedan länge mellan Uefa och toppklubbarna när det gäller resursfördelning och maktinflytande. Vi får minnas att vår eminente fotbollsledare, Lennart Johansson, drog igång CL i början på 1990-talet för att generera mer pengar till klubbarna och organisationen han själv ledde, dvs Uefa. Och pengar är vad det kommer handla om framöver också. Kostnaderna för toppklubbarna ökar liksom deras behov av större intäkter. Så personligen är jag övertygad om att det är en tidsfråga innan en typ av G-14 liga blir av. Har svårt att se att det skulle innebära undergången för fotbollen som en del skeptiker hävdar.

/Sladjan 

Etiketter: gästkrönikören

Sladjan Osmanagic

Återigen är vi glada att presentera dagens gästkrönikör Sladjan Osmanagic, som är Född 1971 och uppvuxen i Värnamo och en lovande målvaktstalang i Värnamo Södra IF. 

Han har medverkat i många stora radio och tv produktioner. 

Många är vi som minns honom från radioprogrammet Rally där han gjorde tipsexperten ”Stojan” till stor succé. Medverkat i TV produktioner som Sen kväll med Luuk, Kanal 5 Liga Europa, SVTs VM studio 2006, VIASATs Champions och Premier Leaque studio mm. mm

Sladjan är medförfattare till succé kokboken 2x45 minuter och som hittills sålts i över 10.000 ex.

Är sedan 2000 bosatt och verksam i Stockholm och fotboll är fortfarande det stora intresset.

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln