Inför morgondagens klassiker

Av nörden - Wille Lund

Allt började den 13 maj 1902. Det första mötet mellan klubbarna gick inte under namnet “klassikern”, såklart. Men det är ett möte som har lagt grund för benämningen. Barcelona vann matchen mot ett ungt Real Madrid med
3-1, 
och det tack vare “De 6 utlänningarna de ställde upp med” iallafall enligt Real Madrid själva. (Vid den tidpunkten fanns det en gräns för antal utlänningar i laget)
 


Man skulle kunna säga att det var där det startade, men den huvudsakliga orsaken till att matcherna mellan lagen alltid tar så stor plats och blir så hatiska, har sin grund i de politiska spänningarna i nationen Spanien.
Mellan kastilianer och kataloner, mellan Madrid som symboliserar den spanska staten och Katalonien och dess huvudstad som varit motsatsen.
Vi skulle kunna gå in djupare på det, och ta med spanska inbördeskriget, men jag håller mig till fotbollen.

En rivalitet har vuxit fram, en rivalitet som vi inte bara påminns om då Figo får ett grishuvud kastat på sig eller när Mourinho petar Tito Villanova i ögat. Det spelar ingen större roll om det är i ett CL-slutspel eller Spanska cupen, El Clasico är världens hetaste fotbollsmöte.

En stor del av kärleken för egna klubben tycks omvandlas till hat mot rivalen, speciellt då matchen börjar närma sig.
Barcafans blir lika mycket antimadridistas, Realfansen anser att Messi inte skulle vara något utan Xavi och Iniesta, men att Barca inte skulle vara något utan Messi. Ronaldo gillas inte av Culés, och inte många Madridistas tycks ha Messi som favorit.

Spelare som en gång ansågs vara hjältar är nu fiender, i och med en flytt mellan klubbarna. Det blev mer tydligt än någonsin den 23 november, för snart 12 år sedan.

Luis Figo skrev på för Real Madrid efter 5 säsonger i Barcelona. Han lämnade klubben efter närmare 200 matcher och ett 30-tal mål, han hade blivit en favorit bland supportrarna. Men det var inget kärt återseende då portugisen kom tillbaka till Camp Nou senare samma säsong. Då Madrids nya nummer 10 skulle ta hand om en hörna regnade det föremål runt om Figo, bland annat ett grishuvud.

På lördag spelas match 261 mellan rivalerna. Barcelona har vunnit 107 av dessa, Real 95. Rutinerade El Clasicospelare kommer ställas mot varandra, men också lirare som gör sitt första El Clasico. Xavi, som med sina 40 matcher mot Real är den Barcaspelaren med flest framträdanden någonsin. Han konkurerar om en startplats mot Rakitic, som med största sannolikhet gör sin första.

Leo Messi har gjort flest Clasicomål genom tiderna, och Ronaldo har gjort fler än Messi om man räknar från den dag han kom till Real.
Ronaldo har noterats för galna 15 mål efter spanska ligans första 8 omgångar. Messi var lite mer trögstartad men är nu uppe i 8. En Ronaldo i vassare form än hela Barcelonas tillsammans, nästan. Men Barca är 4 poäng före i ligan.

Då är frågan, ska Ronaldo kunna ändra på det? Tillsammans med James och Benzema, men utan en skadad Gareth Bale.

Vi får se imorgon.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln