U21-landslaget - vår framtid! Eller?

Av spelaren - Matilda Jansson

Förra veckan ifrågasatte jag svensk fotbolls talangsystem, eftersom det, enligt mig, så kraftigt missgynnar spelare som är födda under det andra halvåret. Forskning visar att, istället för att man hittar de största talangerna, så hittar man de spelare som har en tidig fysisk mognad.
 

I och med U 21-landslagets stora framgång förra veckan kan jag inte låta bli att spinna vidare på detta intressanta ämne. Efter en snabb scanning av nyhetsrubrikerna efter vinsten ser jag två ämnen som dominerar, dels talar man om att killarna gjorde en fantastisk prestation, en så kallad bragd, vilket jag självklart håller med om.

Inte helt oväntat är det dessutom flera krönikerer som menar att spelarna i U-21 landslaget är A-landslagets framtid. Mattias Larsson på Expressen skriver exempelvis "… för precis det som tog U21-landslaget till Tjeckien kommer att avgöra hur starkt det svenska A-landslaget kommer att vara från 2016 och framåt. Individuell utveckling."

Visst, individuell utveckling i alla ära, men ska man tro statistiken är nyckeln till framgång för A-landslaget att upptäcka och utveckla de spelare som inte har fostrats i ungdomslandslag. Alltså de som är födda under det andra halvåret. Mattias Larsson rankar även svensk fotbolls tio största talangar, många av dessa är bofasta i U 21 -landslaget. Inte helt oväntat så är 80 % av spelarna på Mattias lista födda mellan januari och augusti. De enda spelarna som är födda under det sista kvartalet är dessutom rankade sista plats.     

1.      Isaac Kiese Thelin 24 juni
2.      Oscar Hiljemark 28 juni
3.      Muamer Tankovic 22 februari
4.      John Guidetti 15 april
5.      Filip Helander 22 april
6.      Simon Gustafsson 11 januari
7.      Emil Krafth 2 augusti
8.      Kristoffer Olsson 30 juni
9.      Melker Hellberg 20 oktober
10.  Kristoffer Petersson 28 november


Tittar vi lite snabbt på den A-landslagstrupp som mötte Ryssland härom veckan så kan vi konstatera att fördelningen mellan de som är födda under första och andra halvåret nästan är helt jämn, 52 % av spelarna är födda under första halvåret och 47 % under det andra halvåret. Värt att nämna är också att 23 % av spelarna i A-landslaget är födda under det sista kvartalet, däribland en viss Zlatan Ibrahimovic.

Jämför vi detta med det U 21-lag som förra veckan gick vidare till VM-slutspel är fördelningen en helt annan. Hela 88 % av spelarna är födda mellan januari och augusti och endast 1 spelare (5 %) är född under det sista kvartalet. För det U 21 -landslag som 2009 gjorde succé i hemma-EM är fördelningen snarlik. 82 % av spelarna var födda mellan januari och augusti och bara en spelare (4 %), även i detta landslag, var född under det sista kvartalet.

Det ska bli spännande att följa hur spelarna i U 21-landslaget utvecklas och inte minst underdogs, spelare födda under det senare halvåret, som kommer att slå sig in.  

/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln