Mera Öppna landskap i landslaget, tack!

av journalisten - Thomas Pettersson

Veckans frågor.
Är det rätt att Ralf Edström inte får fortsätta som expertkommentator för radion?
Har Erik Hamréns landslag verkligen någon ”shining”.
Sedan har jag en alldeles egen liten fundering: Är fotbollens relation med media på väg åt fel håll?


 

Ralf Edström är en av våra allra bästa expertkommentatorer. En härlig röst, en frispråkig och alltid ärlig i sina åsikter. Han har varit med om det mesta. Han är ofta en mera rutinerad radiopratare än den han sitter bredvid. Herregud, han räddar ju nästan, men bara nästan, upp sändningarna med Christian Olsson.
Ralf är 62 år. 
Borde han vara kvar?
Ja, säger en del av mig. 62 år är ingen ålder. I många länder runt om i Europa signalerar 62 år snarare erfarenhet och respekt. I media-Sverige signalerar 62 bast pension. 

Då kan man, tycker jag, dra två slutsatser.
1) Det är fel att inte vi i Sverige värnar om våra erfarna, duktiga yrkesmän som verkligen kan sin sak.
2) Vi måste släppa fram nya förmågor. Det får de erfarna försöka förstå.
Jag lutar åt att tycka bättre om det senare förslaget. 
Men då tycker jag INTE att man ska satsa på en Håkan Mild som är en bit över 40. (han är 43).
Man måste hitta yngre.
Jag önskar dock båda lycka till. Ralf i sitt arbete för handikappade och Håkan i sitt kommenterande.

Fråga 2. Har Erik Hamréns landslag shining?
Nej, är svaret. Och det hänger ihop med min alldeles egna fundering om fotbollens relation med media håller på att ändra riktning.
Svenska folkets relation med fotbollslandslaget är det som bestämmer om Hamréns landslag har shining, eller inte. Naturligtvis är det helt avgörande terapin för en god relation mellan landslag och folk resultaten. Landslaget måste vinna matcher, ta sig till VM- och EM-slutspel för att vi ska tända till ordentligt. 

Tar inte Hamrén sitt gäng till dessa mega-sammankomster för fotbollen blir det mindre och mindre shining för varje gång vi missar.
Men sedan har vi det här med relationen med media. Svenska Fotbollförbundet måste ju öppna upp mera. Vi fotbollsälskare måste ju få komma lite nära nån gång då och då. Reportrar, TV-människor, radiofolk måste ju få vara exklusiva ibland. Vi måste få bygga en relation med spelarna i laget. Vi måste få veta lite mer om killarna som drar på sin landslagströjan. 

Vi kan ju inte ha en Lasse Richt som går omkring och leker media-polis vid varenda samling. Hans uppgift borde väl snarare vara att se till att svensk fotboll tar sig ut i media på det sätt han vill. Han och marknadsfolket och info-folket på SvFF borde ju arbeta för att maximera landslagets värde.
Nu råkar jag veta att landslaget snart inleder en intern satsning i detta ämne. SvFF ska försöka bjuda in oss vid sidan om när landslaget har sina samlingar. 
En bra satsning. Mycket bra.

Men glöm inte traditionell media på vägen.
Det är i tidningen, på TV och i radio man vill höra om svenska framgångar och om spelarna som utfört den.

Då skapas shining.

/Journalisten

Etiketter: journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln