Att bli för bra, för tidigt

Från Barcelona Juvenil A, via B-laget fram till CL-spel på Camp Nou vid Messis sida bara på några månader. Munir El-Haddadi, med föräldrar från Marocko, själv född och uppväxt i Spanien - har höga förväntningar och många ögon på sig.

19-åringen är en av Barca’s “egna” spelare som likt Messi och Bojan plockats fram från ungdomsakademin. Precis som Messi och Bojan har han redan i tonåren allas ögon på sig, ögon som tror sig skåda en framtida Ballon d’Or vinnare.
 

Messi fick chansen i A-laget som 17-åring, gjorde sitt första mål ett halvår senare och slog därmed Barca-rekordet i båda delarna, det var 2005.
2 år senare slogs rekordet. Den 16 september 2007 debuterade Bojan Krkic i den rödblåa tröjan, blott 17 år och 19 dagar. I en match mot Villareal under senhösten får han spela från start för första gången. 25 minuter in i matchen glider Bojan igenom och avslutar ett fint anfall. Efter att kramat om Henry vänder han sig om, och tackar Messi för en fin assist.

Bojan fortsatte de tre kommande säsongerna att göra godkända matcher, och fler mål. Men han fick ofta se sig själv som ett andrahandsval. 2011 landade han i Roma, fortfarande tillhörande Barca gick han senare vidare till Ajax och Milan. Men Bojan har trots, eller på grund av, de höga förväntningarna inte lyckats blomma ut till en världsstjärna. I somras skrev han på för Stoke City.
Men att allt går på räls till en början har sällan varit positivt. En annan spanjor i samma liga, ett antal år tidigare;

Torres var en Atleticó-stjärna redan som 17-åring, producerade många mål och fick två år senare ta över lagkaptensbindeln, blott 19 år gammal. Han skrev på för klubben som 15-åring efter att ha vunnit priset som världens bästa i hans ålder, året innan. Han var ganska bra kan man säga.

Och det fortsatte bra ett tag till, men då ‘El Niño’  vuxit ur sitt smeknamn började karriären dimpa neråt ganska rejält. Efter att han blivit klar för Chelsea som den dyraste värvningen i PL’s historia blev pressen enorm för Torres som redan under sin sista säsong för Liverpool underpresterat. Det tog 13 matcher för Torres att göra sitt första Chelsea-mål.
Spelare som glider fram på en räkmacka i tonåren tror lätt att det kommer fortsätta så hela vägen, vilket det väldigt sällan gör.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln