Anonym tillvaro för spelare i storstäder  

Ingen i speakerbåset - kan någon starta matchklockan? Finns det någon servering? Nej, den är stängd idag tyvärr.
Endast de närmast sörjande på läktaren. Matchen startar. 
 

Vi som är där bjuds på många mål, spänning och skickliga individuella prestationer. Tyvärr kommer inga fler än denna tappra skara åskådare få veta hur matchen var. Notiser i morgondagens dagstidning/webbupplaga är bara att glömma. Inte ens lokaltidningarna kommer att uppmärksamma matchen. Radio? Nej, skulle inte tro det. På sin höjd kommer respektive lags lagledare att skriva ett (icke helt objektivt) referat av matchen på klubbens hemsida.

Som bekant är detta vardagen för storstadsspelare i de lägre divisionerna. Men bilden stämmer tyvärr även på många sätt in på storstadsspelare som spelar betydligt högre upp i seriesystemet. Spelare som lägger ner all sin lediga tid på fotbollen, som i många fall tränar och spelar fotboll fem-sex dagar i veckan, som offrar sin sommarsemester för att spela fotboll. När det gäller damer tänker jag då främst på Elitettan och div. 1-serierna, för herrarna div 1- och 2-serierna.  

Utanför storstäderna, i små och medelstora samhällen/städer, är bilden oftast en helt annan. Spelare och lag på exakt samma nivå som de i storstäderna får en helt annan uppmärksamhet. Betydligt fler tar sig tid att titta på matcherna, matcharrangemangen är ofta riktigt bra och som spelare får man räkna med att bli igenkänd på stan. Utifrån egna erfarenheter är dock den största skillnaden medierapporteringen före och efter matchen. Vi pratar ofta helsidor i dagstidningen och att radion inte är på plats hör till ovanligheterna.  

Att man som elitsatsande fotbollsspelare i en storstad får så oerhört lite uppmärksamhet, jämfört med i övriga landet, tror jag är en stark bidragande orsak till att man lägger av med fotbollen, oavsett när i karriären man tar beslutet. Skulle man granska avhoppen från klubbar ute i landet så tror jag att man skulle se helt andra, mer rationella orsaker, så som flytt till annan ort för studier eller jobb.    

Vi kan så klart inte lasta medieföretagen för denna snedvridna bevakning. De är styrda av kommersiella krafter. Däremot tror jag det går att göra andra saker som inte behöver föregås av flera års förberedelser och strategiska dokument. De lokala förbunden och SVFF skulle gemensamt kunna verka för att skapa alternativa kommunikationskanaler för att uppmärksamma serier på hög nivå. Det kan röra sig om att stötta de ideella krafterna i klubbarna, både ekonomiskt och genom utbildning för att de genom kommunikation ska kunna locka mer publik till matcherna och förbättra rapporteringen runt lagen och serierna. De skulle även i egen regi kunna starta seriösa forum för debatt där även lokala skribenter, mot en mindre ersättning, skulle kunna skriva matchreferat.

Med relativt små medel skulle man säkerligen kunna öka uppmärksamheten kring dessa lag och på så sätt få fler att satsa mer och stanna längre inom fotbollen.

/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln