Är kvinnliga domare sämre än manliga?

Frågar du en herrspelare så tror jag inte han har så stor åsikt i frågan, eftersom han troligen aldrig har spelat en match som dömts av en kvinna. Frågar du däremot vilket damlag som helst så är svaret JA - kvinnliga domare är oftast sämre!
 

Det slår nästan aldrig fel, så fort någon i eller kirng laget innan matchstart, antingen läser i matchprogrammet eller ser domaren anlända, och det visar sig vara en kvinna så börjar klagomålen komma på löpande band. Tyvärr så håller jag faktiskt med - om man ska generalisera så är de kvinnliga domarna som har dömt mig oftast sämre än de manliga domarna. Detta tar verkligen emot att skriva, men om man måste ställa de två könen emot varandra istället för att jämföra individer, så är detta helt klart min tydliga uppfattning. Däremot, att som fotbollsspelande tjej, utan att tänka sig för, ständigt häva ur sig nedlåtande kommentarer om kvinnliga domare är både märkligt och på sikt skadligt för jämställdheten inom idrotten. Lyssnar man på kritiken så kan man nästan tro att förmågan att döma fotboll sitter i könet och är medfödd. Självklart är detta inte fallet. Enligt mig kan man till stor del hitta förklaringen genom enkel matematik.

Det verkar finnas en policy som säger att inom seniorfotbollen så ska kvinnor döma damserier i så hög uträckning det går, finns det inte tillräckligt många damdomare (vilket det inte gör) så får män döma de resterande dammatcherna. Just här ligger problemet, andelen kvinnliga domare står inte alls i proportion till hur många damfotbollsspelare det finns i landet. Det resulterar självklart i betydligt sämre konkurrens domarna emellan samt att betydligt fler yngre och oerfarna domare får döma högre upp i seriesystemet om man jämför med herrsidan. Den klena domarbemanningen gör också att en och samma domare kan döma samma lag flera gånger under en säsong. Självklart leder det inte till något positivt att både domare och spelare får chansen att skaffa sig "hatobjekt". Det gynnar inte någon part.

Att rekrytera fler kvinnliga domare är i långa loppet självklart lösningen på problemet, men det är en lång väg att vandra och om rekryteringen fortsätter i nuvarande takt så kommer det att ta flera decennier innan antalet kvinnliga domare står i proportion till antal damspelare. Under tiden anser jag att domare ska tillsättas efter kompetens, inte efter kön. Låt inte en kvinnlig domare döma matcher på en nivå som hon inte har kompetens för bara för att hon är kvinna. Det skapar en osäkerhet hos domaren som garanterat inte leder till utveckling. Sedan är det såklart intressant att diskutera varför rekryteringen av kvinnliga domare går så trögt. Bilden som målas upp i media är att tjejer och kvinnor avskräcks av den hårda jargongen bland spelare, ledare och föräldrar. Jag tvivlar inte på att många tjejer hoppar av just på grund av detta. Det är bara en viktig detalj som glöms bort, killar slutar av precis samma anledning.


/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln