Liten kärlek lika viktig som stor

När alla pratar om Friends senaste misslyckande och Hammarbysupportrarnas storhet (förvisso berättigad beskrivning) väljer jag att se det stora i det lilla istället. Därför sneglar jag just nu mot den baskiska staden Eibar och dess vilt imponerande fotbollsklubb med samma namn.
 

Insprängt i norra Spanien mellan de två baskiska storheterna Bilbao och Donostia (San Sebastián) ligger Eibar. Ett tufft ställe för en fotbollsklubb att växa fram på. En fotbollsklubb som för bara femton månader sedan var fullkomligt oansenlig och komplett okänd i den spanska tredjedivisionen. Nu återfinns laget på den övre halvan av La Liga. En beundransvärd bedrift av en klubb som gör sin första säsong i högsta serien någonsin. Detta 74 år efter att klubben grundades.

När Hammarby-supportrarna här hemma i Stockholm med omnejd stolt proklamerar att de är Sveriges bästa fans med Sveriges sämsta förutsättningar har de till viss del rätt. När kvällstidningarna understryker samma sak är även de rätt ute. Hammarbys supportrar är ett imponerande släkte, som förtjänar en krönika i sig, men allt är enligt lag relativt vilket innebär att i jämförelse med baskiska Eibars fanskaror ligger de grönvita fotbollsfantasterna i lä. Samtidigt som Bajen lockar över 20 000 personer till Stockholms forna arbetarkvarter i Sveriges näst högsta liga bjuder Eibar in 5000 personer till sina hemmamatcher i en av världens främsta serier. Bedriften i det? Den är mångfacetterad.

För det första rymmer nyuppflyttade Eibars arena Ipurua inte mer än 5250 personer i en stad med 27 000 invånare. Det betyder att i stort sett vart femte person i den baskiska byn gärna sluter upp bakom sitt lokala lag. För det andra gör Eibar, precis som Hammarby, det omöjliga. I Hammarbys fall handlar det om en stolt Stockholmsklubb, med kultstatus, som aldrig skulle ha ramlat ur Allsvenskan. En misslyckad förening som elaka tungor skulle uttryckt det. I Eibars fall är läget snarlikt om än motsatt. Eibar skulle nämligen aldrig ha tagit sig upp till La Liga. Men troget underdogsstämpeln vände tränare Gaizka Garitano och hans lag upp och ner på systemet när de i våras vann den spanska andradivisionen, som nykomling, och därmed tog klivet upp i den spanska fotbollens finrum för första gången.

Utmaningen var dock inte över där. Trots att klubben hade vunnit Segunda División utan större problem hotades klubben i somras av nedflyttning tillbaka till den spanska tredjedivisionen. Detta på grund av det ekonomiska regelverk som den spanska staten satte i lag 1999. Ett regelverk som kräver att varje klubb i La Liga måste ha ett eget kapital som motsvarar 25 procent av de genomsnittliga utgifterna för alla lag i andradivisionen. Exklusive de två klubbar med störst utgifter och de två klubbar med lägst utgifter. Således krävdes Eibar på 18 miljoner kronor för att debutera i La Liga. Detta trots att Eibar är en välskött och skuldfri klubb (till skillnad från många andra i Spanien). För en klubb som aldrig tidigare spelat på den spanska fotbollens högsta topp och som dessutom har en arena med plats för enbart 5000 åskådare var det förstås en omöjlighet att uppbringa de pengarna. Och det är där som lagets supportrar träder in i bilden.

Eibar, lett av karismatiske presidenten Alex Aranzábal, drog därför igång kampanjen "Defiende al Eibar" (försvara Eibar) som innebar att klubben sökte finansiellt stöd bland sina supportrar. Kampanjen blev en succé. Hela Eibar slöt upp bakom laget och supportrar från England, Portugal, USA, Mexiko och flera andra länder köpte in sig i klubben. Något som innebar att Eibar nådde det ekonomiska kravet hela tre veckor före deadline. Därmed säkrades också klubbens plats i La Liga.

Det finns många klubbar som likt både Eibar och Hammarby kämpar mot etablissemanget. Det finns även många klubbar med passionerade fanskaror. Men att ställa upp när klubben, staden och laget verkligen behöver det som allra mest, det finns det inte lika mycket av.Som Eibarsupportern Unai Eraso uttryckte det: "Vi är ett ensamt sandkorn på en stor strand".

/Supportern

Etiketter: supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln